Türk dış politikasında Afrika açılımı: Neden, yöntem ve sonuçlar
Africa engagement in Turkish foreign policy: Reason, methods and results
- Tez No: 340182
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Afrika Açılımı, Yumuşak Güç, Çift Taraflı Kazan Kazan Anlayışı, Ekonomik Rekabet, Turkish Foreign Policy, Turkish Opening towards Africa, Soft Power, Win-win Situation, Economic Competition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada Türkiye?nin Afrika ile ilişkileri tarihsel bir perspektiften ele alınarak üç döneme ayrılmıştır. Siyasi bir tarih tezi olan bu çalışmada Türkiye?nin AK Parti iktidarı sürecinde Afrika açılımı konusu ve bu alana eğilimin artmasındaki nedenleri, Afrika?ya yönelimde kullanılan argümanlar ve yöntemler, Türkiye?nin dış politika stratejisi, Türkiye?nin Afrika?ya yönelimdeki hedef ve beklentileri anlatılmıştır. Küresel ekonomik rekabetin arttığı uluslararası alanda ülkelerin farklı politikalarla yaklaştığı Afrika kıtasına, Türkiye?nin değişen dış politika anlayışının getirdiği çok yönlü politikasıyla yumuşak güç merkezli yaklaştığı üzerinde durulmuştur. Türkiye?nin Afrika kıtasıyla karşılıklı siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinde çift taraflı kazan kazan anlayışına göre hareket edildiği ve Afrika kıtasına olan eğilimin daha çok ekonomik amaçlı olunduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis will evaluate Turkish- Africa relations in three historical periods. This work as a political history thesis will include: Turkey?s relations with Africa during the AKP era, the reasons and expectations why Turkey intensified its relations and Turkish foreign policy strategies. Concerning the increasing global economical rivalry, global actors do not want to stay apart from Africa. Consequently, Turkey which perceives herself as a newly emerging central power does not want to neglect Africa in its foreign policy agenda. Furthermore, Turkey does want to establish relations employing the concept of soft power and win-win approach. Turkey?s intentions are mostly based on economy and gaining more political leverage through African countries as good partners.