Sarız ve yöresi Avşar ağzı (fonetik ve morfolojik inceleme-metin-sözlük)
Avshar dialect in Sariz and its region (phonetics and morphological analysis-texts-vocabulary)
  1. Tez No: 340207
  2. Yazar: MEHMET AKİF AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Ağızları, Türkiye Türkçesi, Sarız, Avşar Türkmenleri, Söz varlığı, Dialects of the middle Anatolia dialects, Turkish in Anatolia, Sarız, Avshar Turkmen, Lexicolgy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Sarız ve yöresi Avşar ağzı hakkında bu çalışmayı, metinlerin derlenmesi, transkribe edilmesi ve söz varlığının tespit edilerek Türkiye Türkçesi ağızları arasında yerinin belirlenmesi amacıyla yaptık.Sekiz ana başlıktan oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, Sarız'ı tanıtan somut bilgiler sunduk. İkinci ve üçüncü bölümlerde yöre ağzını akademik metodlar ışığında incelemeye çalıştık. Sonuç kısmında yöre ağzıyla ilgili kesin yargılara ulaştık. Yöreden derlediğimiz ses kayıtlarının deşifre edildiği metinler çalışmanın beşinci kısmındadır. Sözlük, çalışmanın altıncı bölümünü oluşturmaktadır. Yöreye has kelimeleri bu bölümde paylaştık. Çalışmamızın yedinci kısmı ise kaynakçalardan oluşur. Son bölüm ise haritalardan oluşur.Sarız ve Yöresi Avşar Ağzı (Fonetik ve Morfolojik İnceleme-Metin-Sözlük) adındaki bu çalışma, umarız Orta Anadolu ağızları alanında bir eksiği kapatmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which is on Avshar dialect used in Sarız region, was aimed to complie collected texts, to transcribe these texts, to detect glossary of local dialect and to locate its positon dialect among Turkish dialects.In the first chapter comrising of eight chapter, we gave some tangible information about Sariz and its region. In the second and the third chapters, we aimed to invastigate grammatically the dialect of this area. In the concluding fourth chapter, we reoched on definitive judgements is about Avshar dialect of Sarız and its region. The fifth chapter of this study includes these transcribed texts that are collected from Sarız and its region. Sixth chapter is the vocabulary section. In this section, we offered some special words in glossary of local dialect. The seventh chapter is bibliography. There some offical maps prepared by the aouthor in the final chapter.We wish that this study, which is called Avshar dialect of Sarız and its region, will be able to respond to gap of knowledge in the field of Central Anatolian dialects.