Câhız'a göre nübüvvet ve Hz. Muhammed'in peygamberliği
Prophethood understanding according to Câhiz and prophethood of Muhammed
  1. Tez No: 340222
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Câhız, Nübüvvet, Hz. Muhammed (S.A.V.)?in Nübüvveti, Mûcize, Tehaddî, Cahız, Prophethood, Prophethood of Hz.Muhammed(pbuh), Miracle, Challenge
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Akılcı bir mezhebin mensubu olmasına rağmen aklın belli konuları kavrayamayacağını, bilgiyi sadece akılla elde etmenin mümkün olmadığını savunan Câhız?ın kelâmî görü?leri kelam ilmi açısından oldukça önemlidir. Bu çalı?mada Câhız?ın nübüvvet meselesi hakkındaki görü?leri ve Hz. Muhammed (s.a.v.)?in nübüvvetine getirdiği deliller ara?tırılarak ortaya konmaya çalı?ılmı?tır. Câhız, nübüvvet konusunda hissî mu?cizelerden ziyade aklî bir mu?cize olarak kabul edilen ve kıyamete kadar devam edecek olan Kur?ân mûcizesi üzerinde durmu?tur. Kur?an?ın bir benzerini ortaya koymaya kimsenin gücünün yetmediğini kendi aklî yöntemleriyle ortaya koymu?tur. Ehl-i Sünnet Kelâmcıları arasında, doğruluğu tartı?ma konusu olan ve hocası Nazzam?ın savunduğu sarfe nazariyesinin, Câhız tarafından mutlak anlamda kabul görmediği, bu çalı?mada delilleri ile ispatlanmaya çalı?ılmı?tır. Çalı?ma, Câhız?ın nübüvvete dair görü?leri ve Hz. Muhammed (s.a.v.)?in nübüvvetine getirdiği deliller bağlamında yapılan ilk tez olması yönüyle Kelam alanına katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that he was a member of rationalist sectarian defending that the knowledge cannot be acquired merely by wisdom, Cahiz?s views of Kelam are essentially important in terms of Theology. To limit the issue in this study, only his view of prophethood and rational evidence to the prophecy of Hz.Muhammed(pbuh) have been explained through mastering evidences he presented. On the issue of prophethood, instead of sentimental miracles, Cahiz placed the emphasis on the everlasting miracle of the Koran which is also accepted as a rational miracle. He also presented with his ways of rational reasoning that no one could achieve to generate something even similar to the Koran. Moreover, with this study it has been proven with evidencesNazzam?s theory of Sarfe, validity of which has been a matter of debate among the sunnah Theology scholars, was surely not approved by Cahiz. Because of the fact that the study is the first thesis written on Cahiz?s views of prophethood and his rational reasoning on the prophethood of Hz.Muhammed(pbuh), it is supposed to contribute to the science of Theology.