11 numaralı Develi Şer'iyye Sicili(H. 1320-1/ M. 1903-4) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and of research of 11 Develi Şer'iyye register (H. 1320-1/M.1903-4)
- Tez No: 340221
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, İslam Hukuku, Şeri?yye Sicili, Kadı, Develi, The Ottoman, İslamic law, Kadi, Şer?i law courts, Develi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Tarih; yazılı, sözlü ve kalıntı şeklindeki kaynaklara dayanarak geçmişe ışık tutan bir bilimdir. Tarihin en önemli yazılı kaynaklarından biri de Şer?iyye Sicilleridir. Şer?iyye sicilleri, Osmanlı Devleti?nde kadıların verdiği hükümleri ve yazıya geçirilen diğer kayıtları içerirdi. Bir bölgenin kadısı her olayı, bir şahitliği, bir hibeyi, bir ikrarı müracaat üzerine kayıtlara geçirirdi.Şer?iyye Sicilleri, Osmanlı Devleti?nin tarihi açısından en önemli kaynaklardan biridir. Osmanlı Şer?iyye mahkemelerinde tutulan bu kayıtlar, o dönemdeki hukuki, ekonomik, dinî, askerî ve idari uygulamalar hakkında bize ışık tutmaktadır. Ayrıca bu devletin yıkılmasından sonra yerine kurulan devletlerin tarihini Şer?iyye Sicillerini incelemeden doğru bir şekilde anlayamayız.Develi, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir köprü konumunda olması hasebiyle stratejik bir konuma sahiptir. O dönemlerde Develi?de Müslüman ve gayrimüslim halkın birlikte yaşadığı mahalleler mevcuttu. Aynı zamanda Develi tarih boyunca bir çok medeniyete tanıklık etmiştir.Şer?i mahkemelerde Müslümanlar gayrimüslimlere, gayrimüslimler de Müslüman halka şahitlik ve vekillik yapıyorlardı. 19. yüzyılda Müslüman halk genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşırken, gayrimüslim halk ise ticaret ve zanaatla geçimlerini sağlıyorlardı.
Özet (Çeviri)
The history is a science that tries to light the way for the past, basing on written,verbal remainal soursces. One of the most important written documents is the Şer?iyye Sicils. Şer?iyye Sicils contain the written recors and judgements that Kadis in the Ottoman decide. The Kadi of aregion enters into the register every event, forexample a witnessing a donation, a confession on aapplication.Şer?iyye Sicils are one of main sources of Ottoman. This documents that was keptin Şer?i law courts in Ottoman light the way for us about juridical, economical, religious, military and managerial applications. The history of states that was founded after demolishing of Ottoman is very difficult to understand unless investigation of Şer?iyye Sicils.Develi had a stragetical position because of a bridge between Akdeniz region and internal Anadol region. There were muslim and non-muslim districts at Develi. Develi had been give evidence many important civilizations. In Şer?i law courts, muslims were witnessing for non muslims; non muslims were witnessing for muslims.