Sorunsallığı açısından Kur'an tasavvurları
The problematics for concepts of the Qur'an
  1. Tez No: 340237
  2. Yazar: AKİF TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KIRCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur?an, tasavvur, Kur?an tasavvuru, anlama, algı, problem, Qur?an, Qur?an concept, meaning, perception, concept, problem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Sorunsallığı açısından Kur?an tasavvurları isimli çalışmamız, Kur?an tasavvurunun anlam alanı, Kur?an?a ilişkin nüzulünden günümüze gelinceye kadar ki sürede ortaya konulan Kur?an tasavvurları ve bu Kur?an tasavvurlarının Kur?an?ın mahiyet ve muhtevası ve anlam ve anlamlandırılmasına ilişkin sorunların ele alınmasına yöneliktir.Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tasavvur ve tasavvur ile ilgili kavramların yanında anlam ve anlamlama gibi çalışmamızı yakından ilgilendirilen kavramlara yer verdik.Birinci bölümde Kur?an tasavvurunun anlam alanı üzerinde durarak Kur?an tasavvuruna kaynaklık eden Kur?an ve hadisin Kur?an tanımlamalarına yer verdik. Bunun yanında Kur?an tasavvuruna etki eden nedenleri de ele alınarak Kur?an tasavvuru kavramının anlam alanın kuşatılmasına katkı sağlama amacı taşıdık. İkinci bölümde Kur?an?ın nüzulünden günümüze kadar ki geçen süreçte ortaya çıkan Kur?an tasavvurları ele aldık. Bu süreçte ortaya çıkan Kur?an tasavvurlarını ele alırken nüzul ve nüzul sonrası şeklinde bir ayırıma tabii tuttuk. Daha sonra nüzul sonrası dönemi de kendi içinde geleneksel ve çağdaş dönem şeklinde bir sınıflandırmaya gittik.Üçüncü bölümde Kur?an tasavvurlarında görülen Kur?an?ın mahiyeti ve muhtevası, anlaşılması ve anlamlandırılmasına yönelik sorunları ele almaya çalıştık.Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirilme yaparak doğru bir Kur?an tasavvurunda olması gerekenleri ifade etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our work, called ?the problematics for concepts of the Qur?an? contains the meaning field of the concept of the Qur?an, Qur?an concepts from begining to today, issues regarding the nature of Qur?an in the Qur?an concepts and understanding problems of Qur?an concepts with Qur?anThis study, consists of an introduction and three parts. We have included in the introduction concept related to conceive and imagine. İn addiction to this concepts we have included as closely related concepts of meaning and signification. We have included the first chapter the meaning field of the concept of the Qur?an. İn addition to this, we analysised definitions established by The Qur?an and Hadith. And this part includes the reasons that affect on conceptions of Qur?an.İn the second chapter, we have discussed Qur?an concepts from begining to today. We have dealt with this issue in two part. The first part includes Qur?an concepts established by the time of the revulation and the other part includes Qur?an concepts established by time of the following periods İn the third chapter we have discussed issues regarding the nature of Qur?an in the Qur?an concepts. And understanding problems of Qur?an concepts with Qur?an.İn the result section, we have evaluated Qur?an concepts are set out in the Qur?an. Finally, we have explained our views on how it should be accurate Qur?an concepts