Bütünleşik lojistik ağ tasarımı ve araç rotalama problemleri: Bir model önerisi ve uygulama
Integrated logistics network design and vehicle routing problems: A model proposal and application
  1. Tez No: 340238
  2. Yazar: MUSTAFA DESTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Ağ Tasarımı, Araç Rotalama, Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama, Logistics Network Design, Vehicle Routing, Mixed Integer Linear Programming
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
İşletmelerin rekabet gücünü etkileyen en önemli unsurlardan biri lojistik faaliyetlerin getirmiş olduğu maliyetlerdir. Maliyetin yanı sıra doğru yer ve doğru zamanda tüketiciye ulaşmanın kazandırmış olduğu müşteri memnuniyeti de rekabet gücü açısından son derece önemli bir faktördür. İşletmelerin maliyet ve müşteri memnuniyeti dengesini koruma çabaları lojistiğin öneminin giderek artmasına neden olmuştur. Lojistiğe olan ilginin ve bu alanda oluşan ihtiyaçların artması, lojistik faaliyetlerin planlama sürecinde çözümü zor ve karmaşık problemleri de beraberinde getirmiştir. Lojistik ağ tasarımı ve araç rotalama problemleri NP-zor problemler sınıfında yer alır. İki problemin birlikte değerlendirilmesi ve bütünleşik olarak çözümü problemi daha da karmaşık hale getirmektedir. Lojistikle ilgili gerçek hayat problemlerini dikkate alan ve üretici işletmelerin lojistik planlama ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan bu çalışmada, lojistik ağ tasarımı ve araç rotalama problemlerinin bütünleşik olarak ele alındığı yeni bir model önerisi sunulması ve bu modelin tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede uygulanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tanımlanan problem için karma tamsayılı doğrusal programlama modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen model, öncelikle küçük ölçekli bir örnek problem üzerinde test edilmiştir. Ardından modelin sektörel uyarlaması ve bir işletmede uygulaması gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen modeller GAMS programında kodlanarak CPLEX çözücüsü yardımı ile çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting the competitiveness of such enterprises is the costs of logistics activities incurred. Besides the cost, an extremely important factor in terms of competitiveness is customer satisfaction to obtained with reaching to consumers at the right place and at the right time. Efforts of businesses to protect the balance of cost and customer satisfaction have led to an increase in the importance of logistics. To increase the need in this area and the interest of logistics, has resulted in difficulties in solving and complex problems in the logistics planning process. Logistics network design and vehicle routing problems are in the class of NP-hard problems. The solution of those problems in an integrated manner further complicates the problem.This study to consider the real life problems related to logistics and to meet the needs of the manufacturer's logistical planning is intended to present a new model proposal and an application of this model in an enterprise which operates in the poultry sector. A mixed integer linear programming model is developed for the problem is defined for this purpose. The model is primarily tested on a small scale example problem. Then, the model has been adapted to the sector and applied to an enterprise. The models coded in GAMS program and solved with CPLEX solver.