Dini içerikli Obsesif Kompulsif davranışların sosyodemografik açıdan incelenmesi ve vesvese ilişkisi
Analysis of religious content obsessive compulsive behaviours in terms of sociodemographic aspects and relationship with wasawis
- Tez No: 340260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dini içerikli obsesyon, dini içerikli kompulsiyon, vesvese, Religious obsessions, Religious content compulsions, wasawis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmanın konusu dini içerikli obsesif ve kompulsif davranış sergileyen kişilerin bu davranışlarının kişilerin sosyodemografik durumlarına göre nasıl şekillendiği ile ilgili durum tespiti yapmak ve katılımcıların yaşadıkları bu durumu vesvese ile nasıl değerlendirdiklerini ortaya çıkarmaktır.Üç bölümden oluşan bu araştırmaya Kayseri ilinde Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı konmuş ve dini obsesyon ve kompulsiyonları bulunan 22 kişi katılmıştır. Araştırma sonucuna göre kadınlar dini OKB belirtilerini erkeklerden daha erken fark etmişlerdir. Katılımcıların % 63,6?sı yaşadıkları bu durumu vesvese olarak nitelendirmiş ve % 42,2?s, bu tanımlamanın doktora gitmelerini engellediğini ifade etmiştir. Doktordan önce dini bilgisine güvenilen ya da tavsiye edilen birine gitme oranı % 50?dir. Katılımcılar hastalıklarını vesvese olarak tanımladıklarında bu hastalığın dini mi tıbbi mi olup olmadığı noktasında ikilem yaşamaktadırlar. Dini obsesyon ve kompulsiyonlarla ilgili sonuçlara bakıldığında ise temizlenme ritüellerinde ve ibadetler esnasına ortaya çıkan kompulsiyonların kadınlarda daha sık görüldüğü; tanrıya karşı küfür ve itaatsizlik (% 100) ve itikadi konularda şüpheye düşme obsesyonlarının (% 71) daha çok erkeklerde görüldüğü ortaya çıkmıştır.Araştırmaya göre katılımcıların dini eğitimlerinin özellikle anne ve babalar tarafından çocuklar korkutulmadan ve baskı altına alınmadan, daha bilinçli verilmesi ileride yaşanması muhtemel dini obsesyon ve kompulsiyonları engelleyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to determine the situation of people who exhibit religious obsessive-compulsive behavior and how it is shaped by their socio-demographic status and to reveal how they evaluate this situation with vesvese. The study consists of 22 people diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder and who have religious obsessions and compulsions in the province of Kayseri. According to the research results, women have realized that religious OCD symptoms earlier than men. 63,6 % of the respondents have described this situation as vesvese and 42.2% of them stated that this definition prevents them to go to the doctor. Before going to doctor the rate of going to somebody whose religious knowledge is trusted or recommended person is 50%. When participants have defined their disorders as vesvese they have dilemma whether this illness is medical or religious. Looking at the results on religious obsessions and compulsions ,it has been defined compulsions in the course of washing rituals and prayers are seen more often in women and blasphemy against God and disobedience (100%) and obsessions (71%) about doubt of creed matters are seen more often in men . According to the study it has been thought that the religious education should be given especially by parents without oppression , unthreateningly more consciously to children and this is likely to hinder religious obsessions and compulsions that may occur in the future .