Adi ortaklıkta ortaklar arası ilişkiler
Relationships among partners in ordinary partnership
- Tez No: 340261
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık, Ortaklar Arası İlişkiler, Haklar ve Borçlar, Yönetim, Yönetimin Sınırlandırılması ve Kaldırılması, Ortak Değişiklikleri, Ordinary Partnership, Relationships among Partners, Rights and Obligations, Management, Limiting and Eliminating the Management, Partnership Changes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezde, adi ortaklıkta ortakların birbirleriyle olan ilişkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Aynı zamanda ortakların, ortaklığın kurulması ve faaliyetlerin devamı sırasında yaptığı işlemler, birbirlerine karşı sahip olduğu haklar ve borçlar ile birlikte iç ilişkiyi ilgilendiren diğer konular ortaya koyma amaçlanmıştır.Tez bir giriş bölümü ve 4 ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, adi ortaklığın tanımı yapılmıştır. Birinci bölümde adi ortaklığın yapısı, adi ortaklığın özellikleri ve unsurları ele alınarak açıklanmıştır. Aynı zamanda adi ortaklığın görünüş şekillerinden bahsedilmiş ve adi ortaklıkla ilgili önemli olduğunu düşündüğümüz ticaret unvanı, marka, tacir sıfatı ve tüzel kişilik kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde ortakların sahip oldukları haklar ve üstlendikleri borçlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde yönetim kavramı ve yönetimin kapsamı açıklanıp, yöneticilerin sahip oldukları haklar ve üstlendikleri borçlar açıklanmıştır. Ayrıca yöneticilerin yönetim yetkilerinin sınırlandırılması ve kaldırılması hakkında bilgiler de bu başlıkta bahsedilmektedir. Dördüncü ve son kısımda ortakların aldığı kararlar üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda ortaklar arası değişiklikler içerisinde yer alan yeni ortak alınmasından bahsedilmiş, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu?nda yeni olan çıkma ve çıkarılma ilgili hükümlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, a detailed analysis of partners in ordinary partnership was carried out. In addition, activities of partners both during establishment of the partnership and running of partnership, rights and obligations of them towards each other, and other issues of internal affairs were aimed to be illuminated. The thesis consists of an introduction and four main parts. A definition of ordinary partnership was given in Introduction part. In the first part, structure, features and elements of ordinary partnership were dealt with and explained. Besides, types of partnership were discussed, and considerations that we regarded significant such as trade title, trademark, merchant quality and legal personality were explained. In the second part, rights and obligations of the partners were addressed. In the third part, concept and scope of management were explained, and rights and obligations of the managers were given. Furthermore, limiting and eliminating of management powers of managers were discussed under this heading. In the fourth and final part, decision making by the partners was discussed. In addition, making new partner, one of the issues about changes among partners, was dealt with, and new provisions about making and dismissing partners in Turkish Obligations Law No: 6098 were explained.