Kurgu ve kurgu dışı elementleriyle Vasili Belov?un Sıradan İşler povestinin analizi
With fiction and nonfiction elements analysis Vasili Belov's novel business as usual
- Tez No: 340263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vasili Belov, Köy Nesri, Toplumcu Gerçekçilik, Kurgu, Anlatım teknikleri, Vasili Belov, Village Prose, Socialist Realizm, Fiction, Narrative Techniques
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Rusya?da Köy ve köy insanını anlatan bir fenomen olan köy nesrinin, en büyük temsilcilerinden birisi olarak gösterebileceğimiz Vasili İvanoviç Belov (1932-2012) bu akıma öncülük etmiş yazarlardandır. 1950?li yıllardan itibaren edebiyat dünyasına girmiş olan yazar, edebi çalışmalarına öncelikle şiir alanında başlamış olsa da daha sonra nesir türüne yönelmiş ve kendisine en büyük ünü nesir türündeki çalışmaları getirmiştir. Nitekim; yazar en çok 1966 yılında yayımlanan bizimde çalışma konumuzu oluşturan ?Privıçnoye delo? (Sıradan İşler) eseri ile anılmaktadır. Yazar, bu eserde köyde yaşam mücadelesi veren ve bütün zorluklara göğüs germeye çalışan bir ailenin günlük hayatını konu edinmektedir. Bu anlatımı verirken yazar köy ve köy hayatını en ince ayrıntısına kadar doğa ile bütünleştirerek vermiştir. Bu doğayla bütünleşme eserdeki kahramanlarda oldukça belirgindir. Metin içi inceleme metoduyla ele aldığımız bu çalışmamız üç bölümden oluşacaktır. Bu çalışmadaki öncelikli amacımız Vasili İvanoviç Belov?un ?Sıradan İşler? eserini kurgu ve kurgu dışı elementlerini temel alarak incelemektir. Çalışmamızın birinci bölümünde politik güdümlü olan toplumcu gerçekçi edebiyatı esas alan 20.yüzyıl Sovyet edebiyatına tarih ve sosyoloji bağlamında genel bir bakış yaptık. Daha çok Belov?un edebi çalışmalarının aktif olduğu dönemi yani köy nesrini ele aldığımız bu bölümde ayrıca köy nesri yazarlarının esinlendikleri dünya görüşüne ve bunların eserlerine yansımasını inceledik. İkinci bölümde ise yazarın daha çok edebi sanatını genel hatlarıyla aktarmaya çalıştık. Bu bölümü daha çok eserleri doğrultusunda ele almayı uygun gördüğümüz gibi yazarı etkileyen yazar ve şairlerle birlikte Belov?dan esinlenen yazar ve şairlerin görüşlerine de yer verdik. Üçüncü bölüm ise çalışmamızın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu bölümde öncelikle eserdeki kurguyu ele aldık. Daha sonra ise mekân, zaman, şahıs kadrosu ve anlatım teknikleri gibi kurgu dışı elementler üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
The village prose which is used to describe village and villagers in Russia is firstly explained by one of the greatest representatives of prose in Vasili İvanovich Belov (1932-2012) the auther who entered the literary world in 1950. Even though started his literary world in poetry then later directed into prose and brought himself as a greatest prose writer. Thus, writer is to be remembered with his work ?Business As Usual? which is our topic , mostly published in 1966. ın this work, writer describes the struggle of a family in a village life and how they live with this difficulties. During this explanation author gave village and village life integrated with nature. This integration with nature is especiallay clear with the characters. This study, in which the method of intratextual analysis is applied, is comprised of three sections. The primary purpose of this thesis is to analyze Vasily Ivanovich Belov `s work, ?Business as Usual?, basing on the fictional and nonfictional elements. In the first part of this work, within the context of sociology and history a general introduction to the 20th century Soviet literature, which is politically directed, socialist and realist, is made. In this section, where village prose, that is, the period when Belov?s literary studies were active is analyzed, the world view that is inspired by village prose writers and its reflection to their works are additionally examined. In the second part, the literary style of the author is generally analyzed. This section is prepared basing on the works of the writer and also in this part, the views of the authors and poets who influenced Belov, all along with the views of the authors and poets who are influenced by Belov are also reflected. The third section is the main starting point of this thesis study. In this section, primarily the fiction of the work is examined and then, such nonfictional elements as time, place, characters and narration techniques are analyzed.