Türkiye'nin Sahra güneyi Afrika dış politikası: Konstrüktivist bakış açısından sivil toplum kuruluşlarının rolü
Sub-saharan Africa Turkey's foreign policy: The role of non-governmental organisations from a constructivist perspective
  1. Tez No: 340297
  2. Yazar: DİLEK CANYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, dış politika, Sahra güneyi Afrika, sivil toplum kuruluşları (STK), kamu diplomasisi, Constructivism, foreign policy, sub-Saharan Africa, non-governmental organizations, public diplomacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
1998 yılında Türkiye'nin aldığı `Afrika'ya açılım planı' kararıyla Türkiye'nin dikkati bu bölgeye çekilmiş, yaklaşık yüz yıl unutulan bir kıta tekrar hatırlanmıştır. Aslında kıtayla ortak bir tarihi geçmişe sahip olduğundan dolayı, ilişkileri ilerletmek pek de zor olmamıştır. Bu bölgede Osmanlının yaklaşık 400 yıl Osmanlının hâkim güç olduğudüşünülürse bu etkinin ilişkilerde kendisini göstereceği kaçınılmaz bir gerçektir. Yine de ilk yıllarda ağır ilerleyen süreç 2000'li yıllara gelindiğinde Afrika, özelde Sahra güneyi Afrika Türkiye için çok yönlü dış politikasının yeni bir açılım kapısı olmuştur. Bu çerçeveden kıtayla ilişkileri arttırma adına karşılıklı üst düzey ziyaretlerin artması ve yeni büyükelçiliklerin devreye girmesi dışında bu bölge ülkelerinden öğrencilere devlet bursu sağlama gibi imkânlar seferber edilmiştir. Bu gibi etkinliklerin siyasi neticeleri de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulu geçici üyeliği için Sahra güneyi ülkelerinden blok halinde lehte oy alınmasıyla çok geçmeden görülmüştür. Bu etkinliklerin ekonomik sonuçları da, 12 kat artan ticaret hacmiyle kendini belli etmiştir.Gelişen Türkiye-Sahra Güneyi Afrika ilişkilerinde Türk sivil toplum kuruluşları (STK)'nın ne derece etkin olduğu ise, bölgede etkin birkaç sivil toplum kuruluşunun bölgeye yönelik faaliyetlerinin analizleriyle ölçülmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak ise sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'nin güvenilen bir ülke olmasına önemli katkıları olduğu gibi, gelişen ticaret hacminde işadamlarının kurduğu sivil toplum kuruluşlarının etkisi tespit edilmiştir. Bu çerçeveden sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yönelik etkinlikleri konstrüktivist perspektifle incelendiğinde ise, karşılıklı güven ortamına ve `biz' duygusunun oluşmasına zemin hazırladığı tespit edilmiştir. Ayrıca kamu diplomasisi potansiyelleri açısından sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerinin önemli katkılar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1998, Turkey?s decision which was named ?Africa Expansion Plan? results to Turkey give attention to this region, again about a hundred years, recalled a forgotten continent. In fact, thanks to continent that have a common historical past, hasn?t been too difficult to improve relations. Ottoman dominated nearly 400 years in this region in mind, that this effect is an unavoidable reality show itself. Nevertheless, in first years the process was plod. When we come to 2000s especially in Sub Saharan Africa, a new opening the door for Turkey has been a multifaceted foreign policy. In this framework, on behalf of the continent to increase relations and increasing high level mutual visits opening new embassies. In addition providing a state scholarship opportunity to the students. The political consequences of events such as for temporary membership of Turkey to the UN General Assembly vote as a block in Sub-Saharan countries were taking very soon. The economic consequences of these events, trade volume increased 12-fold was result.Developing relations with Turkey and Turkish civil society organizations in Sub-Saharan Africa is how effective the active region, the analysis of the activities of several non-governmental organizations towards the region has been measured. As a result of the significant contributions of civil society organizations as well as Turkey is a country that trusted, the growing influence of non-governmental organizations were founded by businessmen in trade volume. In this framework, constructivist perspective, examined the activities of civil society organizations in the region, the environment of mutual trust and `we? were prepared the way for the formation of sense. In addition, the public diplomacy activities of civil society organizations have an important contribution in terms of potentials has been concluded.