Analysis of bilateral relations between Turkey and Guinea: Political-diplomatic and economic dimensions.
Gine ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin analizi: Siyasi-diplomatik ve ekonomik boyutlar
  1. Tez No: 551953
  2. Yazar: ANTOİNE TAMBA MILLIMOUNO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gine, Türkiye, İkili İlişkiler, Dış Politika, Sahra-Altı Afrika, Guinea, Turkey, Bilateral Relations, Foreign Policy, Sub-Saharan Africa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye ile Gine Cumhuriyeti arasında son sekiz yılda önemli ölçüde gelişen çok boyutlu ilişkiler vardır. Gine Cumhuriyeti'nin“Doğuya-Bak”politikası ve Türkiye Cumhuriyeti'nin“Afrika'ya Açılım”politikası ile yönlendirilen bu ilişki, kendine has dinamiklere, gelişim yollarına ve etkilere sahiptir. Ancak, hala bu ilişkiler hakkında araştırma eksikliği vardır. Bu nedenle bu tez, iki ülke arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik işbirliğine vurgu yaparak Türkiye-Gine ilişkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tezde nitel yöntem uygulanmaktadır. Araştırmacı,“Tarihsel Gelişim Yaklaşımı”üzerine odaklanmış ve konuyla ilgili mevcut literatürü değerlendirmiştir. Bu tezde ikincil veri analizi kullanılmış olup, Türkiye-Afrika ilişkileri üzerine yapılan araştırmaların betimsel analizine odaklanılmıştır. Araştırmamız, Türkiye-Gine ilişkileriyle ilgili olarak şu sonuçlara ulaşmıştır : (1) İlişkiler iki önemli döneme ayrılabilir: ilişkinin ilk adımını oluşturan her iki ülkenin hükümetleri tarafından 1997 yılında bir ekonomik anlaşmanın imzalanmasıyla başlayan ilk dönem ve 2013 yılında iki ülkenin başkentlerinde Büyükelçiliklerin açılması ile başlayan ikinci dönem; (2) İlişkiler, siyasi-diplomatik ve ekonomik sütunlar olmak üzere iki ana sütun üzerinde gelişmektedir; ve (3) Türkiye-Gine ilişkileri, Türkiye ile Sahra Altı Afrika devletleri arasındaki güney-güney işbirliğinin bir modeli olma potansiyeline sahiptir. Bu araştırma, Türkiye'nin Gine ile ilişkilerinin neden ve nasıl geliştiğini incelemenin yanı sıra, Türkiye-Sahra Altı Afrika ilişkilerini anlamayı amaçlayan akademik çalışmalara katkıda bulunma çabasını ifade etmektedir. Son olarak bu çalışma, Türkiye ve Gine arasındaki mevcut ikili ilişkileri derinemesine ve metodolojik olarak inceleyen ilk analizlerden birisidir.
Özet (Çeviri)
Turkey and the Republic of Guinea have significantly developed multi-dimensional relations over the past eight years. Driven by the“Look East”policy on the Guinean side and the“Opening up to Africa”policy on the Turkish side, this relationship has its own dynamic, development path, and implications. However, there is still a lack of the research on these relationships and they deserve to be examined in deep to overcome this lack. Therefore, this thesis aims to analyze the Turkish-Guinean relations with a particular emphasis on the current political and economic cooperation between the two countries. The qualitative method is applied in this thesis. The researcher's focus is centered on Historical Development Approach and assesses available literature on the topic. Secondary data analysis is used in this thesis, and it is focused on a descriptive analysis of the conducted researches on Turkey-Africa relations. The results show the following about Turkey-Guinea relationship: (1) it has crossed two important stages, namely the signing of an economic agreement in 1997 by the governments of both countries that constituted the first step of the relationship and the opening of Embassies in the capitals of two countries in 2013; (2) it is more visible on two main pillars, including the political-diplomatic and economic pillars; and (3) it has a great potential to be a model of south-south cooperation between Turkey and Sub-Saharan Africa's countries. This research not only tells us why and how Turkey relations with Guinea have evolved but it is also an attempt to contribute to the academic efforts for understanding Turkey- Sub-Saharan Africa relations. Finally, this study is one of the first analyses which read carefully and methodically the current bilateral relationship between Turkey and Guinea.