İngiltere'nin Balkan politikası ve Yunanistan
United Kingdoms Balkan policy and Greece
- Tez No: 340439
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, isyan, Yunanistan, İngiltere, Rusya, Fransa, çıkar çatışmaları, Ottoman Empire, Rebellion, Greece, England, Russia, France, conflict of interests
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
Osmanlı Devleti?nin hâkimiyeti altında yaklaşık beş asır refah içinde yaşayan Yunanlılar, on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılın başlarında Avrupa?da ortaya çıkan liberal ve özgürlükçü fikirlerin de etkisiyle 1821 yılının Mart ayında isyan hareketine başladılar. Yunan isyanının ilk yıllarında Yunanlı isyancılar Avrupa?daki siyasi dengeler yüzünden Avrupalı devletlerden bir destek alamadılar. Ancak İngiltere?de iyi bir Yunan sever olarak tanınan George Canning?in Dışişleri bakanı olmasıyla birlikte İngiltere isyan üzerindeki politikalarını değiştirdi ve Yunanlıları desteklemeye başladı. İngiltere için kurulacak olan Yunanistan, Akdeniz?de önemli stratejik bir konumdaydı, bu yüzden İngiltere dışındaki hiçbir devlet onun üzerinde hakimiyet kurmamalıydı. İngiltere?nin Yunan isyanı sürecindeki ilk politikası çıkabilecek bir Osmanlı-Rus savaşını engelleyerek Rusya?nın Yunanistan üzerinde bir otorite kurmasını önlemek oldu. Bundan sonra ise ülkesinde kurulan Yunan sever dernekleri aracılığıyla Yunan isyanını maddi ve manevi olarak destekledi. İngiltere?nin değişen politikaları ile birlikte Fransa ve Rusya?da isyan sürecine dahil olunca, Yunan meselesi Osmanlı Devleti?nin bir iç sorunu olmaktan çıkarak uluslararası bir sorun durumuna geldi. İngiltere?nin başını çektiği müttefik devletler (İngiltere, Rusya, Fransa), aralarında imzaladıkları protokollerle özerk bir Yunanistan kurulmasına karar vererek bu kararlarının kabul edilmesi için Osmanlı Devleti?ne siyasi alanda baskı yaptılar. Osmanlı Devleti bu baskılara boyun eğmeyince müttefikler askeri müdahaleler ile Yunan isyanına fiili olarak müdahil oldular. Bu müdahalelerin ardından Londra?da biraraya gelen Anlaşma Devletleri 3 Şubat 1830 tarihinde imzaladıkları Londra antlaşması ile bağımsız Yunanistan?ın kurulmasına karar verdiler. Osmanlı Devleti bu antlaşma şartlarını kabul etti.
Özet (Çeviri)
Greeks who lived prosperously under Ottoman rule for almost five centuries started a rebellion at March 1821 under the sway of liberal and libertarian ideas emerged in Europe at 18th century and early 19th century. In the first years of Greek rebellion Greek rebels couldn?t get the desired support from European states due to the political balance in the continent at the time. However, after a well-known Greek sympathizer George Canning get the office at the State Department, UK changed its policy about the rebellion and started to support Greeks. Greece, which could be founded, would be a strategic position in the Mediterranean for the UK. Therefore no one but UK had to exert dominance over it. The first policy employed by the UK was preventing a possible Ottoman-Russian war that could lead Russian influence over Greece. Then it supported Greek rebellion in every possible means via the associations founded on its soil for the Greek cause. Since France and Russia also got involved in the rebellion with the changing policies of the UK, Greek dispute acquired an international level rather than being only an Ottoman internal affair. The Allies (UK, Russia, and France) lead by UK first exerted political pressure on Ottoman Empire to accept autonomous Greece. Since Ottoman State didn?t surrender to these pressures, allies got actually involved in Greek rebellion with the military interventions. After these interventions a treaty signed in London (03.02.1830) decided an independent Greece to be founded. Ottoman Empire had nothing to do except bowing down the terms of the treaty.