Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetiminde Bosna-Osmanlı ilişkileri (1878-1909)
Relationships between Bosnia under Austria-Hungarian administration Ottomans in period of(1878-1909)
- Tez No: 340460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek, Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan, Berlin Kongresi, Göç, 1908 Bosna İlhakı, Bosnia and Herzegovina, Ottoman State, Austria-Hungarian, Congress of Berlin, Migration, 1908 Annexation of Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bosna-Hersek, Berlin Kongresi kararlarının 25. maddesi gereği Avusturya-Macaristan tarafından işgale uğramıştır. Kongrede alınan kararlara göre Avusturya-Macaristan?ın Bosna-Hersek?teki görevi, idari ve ekonomik reformlar yapmak suretiyle Bosna-Hersek'in Avrupa'ya katılımını sağlamaktır. Diğer taraftan Bosna-Hersek, bu kongre kararlarına göre, hukuken hâlâ Osmanlı İmparatorluğu?nun bir parçasıdır. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Bosna?nın 1878'de Avusturya-Macaristan hakimiyetine bırakılması, bu coğrafyada yaşayan Boşnaklar?ın Hristiyan bir devletin tebaası olmayı kabul etmemeleri ve şiddetle karşı çıkmalarıyla sonuçlanmıştır. 1908'e gelindiğinde Avusturya-Macaristan, Bosna-Hersek?i ilhak etmiş ve yeni bir dönem başlamıştır. Tezimizin amacı da bu dönemde (1878-1909) Bosna-Osmanlı ilişkilerinine ne düzeyde olduğu ve ne gibi gelişmelerin yaşandığının ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Bosnia and Herzegovina on Congress of Berlin by the decision of 25th article came under Austria-Hungarian occupation. According to the decision witch has been taken during the Congress, establishing of the Austria-Hungarian rule in Bosnia and Herzegovina was conditioned with providing the administrative and economic reforms, what actually enabled the Bosnia and Herzegovina to enter into the other hand Bosnia and Herzegovina according to decision of the Congress legally speaking is still a part of the Ottoman Empire. In the frame of the development?s; taking out Bosnia from Ottoman rule resulted in refusal of the Bosniaks to live under rule of a Christian state. Later in 1908 Austria-Hungary annexed Bosnia and Herzegovina in all terms and a new period started. The task of this thesis is to determine the level of the relationship Bosnia and Herzegovina had in this period (1878-1909) with the Ottoman Empire and witch kind of lived development?s have been out forwarded.