Kutadgu Bilig'de dörtlükler
Quatrains in Kutadgu Bilig
  1. Tez No: 340465
  2. Yazar: RABİA BETÜL GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN TABAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kutadgu Bilig, Eski T¸rk !iiri, d?rtl¸kler, Altay alliterasyonu, Karahanl T¸rkÁesi, Kutadgu Bilig, Old Turkic Poetry, quatrains, Altai alliteration, Karakhanaid Turkish
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Çalışmamızda, Karahanlılardan bugüne ulaşan Türkçe bir siyasetnâme ve bilgelik kitabı olan Kutadgu Bilig?deki dörtlükler incelenmiştir. Kutadgu Bilig, şekil olarak incelendiğinde dîvân edebiyatı özellikleri taşıdığı görülür. Beyitler hâlinde yazılmış ve mesnevî tipinde kafiyelenmiştir. Fakat bu metnin genel özelliğidir. Dikkatle incelendiğinde Eski Türk şiiri unsurları da barındırdığı görülmektedir. Bu unsurların başında el yazması nüshalarda da çeşitli şekillerde işaretlenerek belirtilmiş olan dörtlükler gelir. Dörtlüklerin mısra sonu ve mısra başı kafiyeleri (Altay alliterasyonu) de Eski Türk şiiri geleneklerini yansıtmaktadır. Çalışmamızda bu dörtlükler tespit edilmiş, nüsha farkları ve dörtlüklerde görülen bazı yazım ve gramer hususiyetleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kutadgu Bilig is a book of statesmanship and wisdom and belongs to Karakhanaid period. It is written according to divan poetry features, it consist of couplets which are named as ?beyit? in divan poetry tradition. But these ara general structural feautures of Kutadgu Bilig. There are some quatrians which are written according to Old Turkic Poetry tradition. They are mentioned in manuscripts by different indicators, such as lines or notes. In this work the quatrains determined by edition critique method. Also grammatical and orthographical features of quatraines are examined.