Obezite cerrahisi (Bariatrik) adayı olan ve olmayan obez bireylerde yeme özellikleri, beden bölgelerinden hoşnutsuzluk, tedavi motivasyonu ve psikopatolojinin değerlendirilmesi
The evaluation of psychopathology, body dissatisfaction, treatment motivation and eating characteristics in obesity surgery (Bariatric) candidates and non-candidates
  1. Tez No: 340468
  2. Yazar: EZGİ DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SERTEL BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite Cerrahisi (Bariatrik), Psikopatoloji, Tedavi Motivasyonu, Transteorik Model ve Değişim Evreleri, Yeme Özellikleri, Beden Bölgelerinden Hoşnutsuzluk, Obesity surgery (Bariatric), Psychopathology, Treatment Motivation, Transtheoretical Model and Stages of Change, Eating Properties, Body Dissatisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Obez bireylerde kilo verme yöntemlerinden biri olarak kullanılan obezite cerrahisi son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek daha yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.Bu tanımsal özellikli araştırmanın amacı kilo verme yöntemi olarak obezite cerrahisi seçen morbid obez adayların (Cerrahi aday grubu-CAG) yeme bozukluğu semptom düzeyleri, beden bölgelerinden hoşnutsuzluk düzeyleri, tedavi motivasyonları, yeme özellikleri, diyet-egzersiz davranış ve tutumları, kilo alma ve verme nedenleri ve fiziksel hastalık sayılarının kilo verme yöntemi olarak morbid obez olup obezite cerrahisi istemeyen veya morbid obez olmayan bireylere (Kontrol grubu-KG) göre farklılıklarının ve CAG?ın I. ve II. Eksendeki psikopatoloji sıklıklarının incelenmesidir.Araştırmada, CAG?da 25 katılımcı ve CAG ile yaş, eğitim, çalışma durumu, medeni durum ve ekonomik düzey açısından eşlenmiş 25 KG katılımcısı yer almıştır. Çalışmada katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği, Beden Bölge ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Anketi, Obezite Değişim Evreleri Ölçeği, SCID-I ve SCID-II uygulanmıştır.Sonuçlar CAG?ın yeme bozukluğu semptom düzeyi, beden bölgelerinden hoşnutsuzluk düzeyi ve fiziksel hastalık sayısının KG?den anlamlı olarak farklılaştığını ancak tedavi motivasyonları açısından iki grup arasında bir farklılık olmadığını göstermektedir. Ayrıca CAG?da kadınların erkeklerden DSM-IV-TR?ye göre daha fazla sayıda tanı aldığı bulgulanmıştır. Bu bulgular literatür verileri doğrultusunda tartışılmıştır.Sonuç olarak morbid obez olup obezite cerrahisi olmak isteyen bireyler obezite cerrahisi olmak istemeyen obez bireylerden farklı bir yeme örüntüsüne, fiziksel hastalık sayısına sahip ve beden bölgelerinden daha hoşnutsuzdur. Bu nedenle obezite cerrahisi olmak isteyen bu vakaların hem operasyon öncesi hem de süreç içerisinde dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi tedavi uyumunun arttırılması ve tedaviden alınacak başarı için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Obesity surgery-bariatric which is a way for obese individuals to lose weight is recently becoming to be commonly practiced in our country just as commonly as in the World. This descriptive study aims to investigate eating disorder symptom levels, levels of body dissatisfaction, treatment motivation, eating properties, diet- physical exercise behaviours and attitudes, reasons of weight gain and loss of the individuals who are morbid obese and are willing to undergo obesity surgery (Surgical Canditate Group-CAG) and the differences of total number of physical illnesses of these individuals in relation to the individuals who are either morbid obese but are not willing to undergo obesity surgery or non-morbid obese (Control Group-KG). Additionally to further evaluate psychopathological frequencies in CAG.In this research, Participants are 25 individuals in CAG and 25 in KG who are matched with CAG according to age, education, employment status, marital status, economical level and presence of chronic illnesses. The Demographic Information Form, Eating Disorders Examination Questionnaire, Body Image Satisfaction Questionnaire, Obesity Stages of Change Questionnaire, SCID-I, SCID-II and Symptom Checklist-90-Revised are administered to all participants.Results indicate that CAG?s level of eating disorder symptoms, level of body dissatisfaction and total number of physical illness differ significantly from KG but there is no significant difference between the groups in terms of treatment motivations. However, in CAG, women are diagnosed more frequently than men according to DSM-IV-TR. The results are discussed according to related literature.In conclusion the individuals who are morbid obese and are willing to undergo obesity surgery have different eating patterns, experience more physical illness and are more dissatisfied with their bodies than those who are not willing to undergo obesity surgery. Therefore, a careful evaluation of these individuals who are willing to undergo obesity surgery both before and after surgery is crucial for improving their adaptation to and thus the success of their treatment.