Politik bir eylem alanı olarak vicdani ret: Türkiye ve İsrail örnekleri
Conscientious objection as a sphere of political action: The case of Turkey and Israel
- Tez No: 340470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Vicdani Ret, srail, Türkiye, Antimilitarizm, Sivil ?taatsizlik, Pasifizm, Zorunlu Askerlik, Conscientious Objection, Israel, Turkey, Antimilitarism, Civil Disobedience, Pasifism, Conscription
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
?Politik Bir Eylem Alanı Olarak Vicdani Ret: Türkiye ve İsrail Örnekleri? adını taşıyan bu çalışmanın amacı vicdani reddin bir hak tanımlamasının ötesinde siyasal ve toplumsal boyutları olan bir eylem biçimi olduğunu İsrail ve Türkiye?deki örnekler üzerinden incelemektir. Vicdani ret, yasalar veya toplumsal kurallar aracılığıyla kişiden beklenen eylemlerin vicdani kanaatlere dayalı reddedilmesini ifade etmektedir. Çalışmada bu reddediş askerlik hizmeti noktasında ele alınmıştır.Vicdani ret felsefi, politik bir düşünce değil bir eylem biçimidir. Bu yönüyle vicdani ret pratiği, içinde bulunulan toplumsal ve siyasal koşullar ile doğrudan ilgilidir. Bu sayede birbirinden farklı siyasal ve toplumsal yapılar içerisinde pek çok vicdani ret pratiği gözlenmektedir. Hukuki açıdan kavramın belirli bir tanımlamaya kavuşturulması vicdani ret mücadelesini meşru bir çizgiye kavuştururken, kavramın gelişimini sınırlandırmaktadır. Siyasal ve toplumsal koşullardan bağımsız olmayan düşünsel ve maddi temellerin birbirinden farklı oluşları İsrail ve Türkiye örneğinde hukuki tanımlamaları aşan pratiklerin ortaya çıkmasına olanak vermiştir. Bu örnekler askerlik hizmetine karşı vicdani reddin bir hak olarak tanınsa bile başka biçimlerde varlığını devam ettireceği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis named as ?Conscientious Objection As a Sphere of Political Action: The Case of Turkey and Israel? is to analyze conscientious objection as a form of act that has social and political dimensions beyond its legal definition over the examples in Turkey and Israel. Conscientious Objection describes one?s refusal of actions that are expected by laws or social norms because of conscientious reasons. In this thesis, such a refusal is handled in the context of military service.Conscientious Objection is not a political or philosophical thought but a form of act. For this reason, the practice of conscientious objection is directly linked to the valid political and social conditions. By this way, It is seen that various practices emerged in different social and political structures. Legal definition of the concept not only provides legitimacy for conscientious objection struggle but also limits the development of concept. In the cases of Turkey and Israel, differences in terms of intellectual and material bases which are not independent from social and political conditions enabled the emergence of practices beyond legal definitions. These cases show that even though conscientious objection is legally recognized, it will be emerged in different forms.