Milletlerarası Hukukta diplomatik himaye
Diplomatic protection in International Law
- Tez No: 340471
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Diplomatik Himaye, Vatanda?lık, ç Hukuk Yollarının Tüketilmesi, Milletlerarası Hukuka Aykırı Eylem, Devletin Sorumluluğu, Fonksiyonel Himaye, Diplomatic Protection, Nationality, Exhaustion of Local Remedies, International Wrongful Act, Responsibility of States, Functional Protection
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Milletlerarası Hukukta Diplomatik Himaye adlı bu tezde, güncel gelişmeler ışığında diplomatik himaye kurumu incelenmiştir. Özellikle, Milletlerarası Hukuk Komisyonunun çalışması göz önünde bulundurulmuştur. Milletlerarası Hukuk Komisyonunun Taslak Maddeleri bu tezin en önemli kaynağıdır. Tezin birinci bölümünde, diplomatik himayenin tanımı verilmiştir. Tanımdan sonra, diplomatik himayenin tarihçesi ve kodlaştırma süreci ayrıntılı şekilde çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde, vatandaşlık ve iç hukuk yollarının tüketilmesi prensipleri açıklanmıştır. Tezin son bölümünde, devletlerin sorumluluklarının sonuçları ve fonksiyonel himaye sistematik bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, titled as ?Diplomatic Protection in International Law, the institution of diplomatic protection is analysed within the light of current improvements. Especially work of International Law Comission is considered. Draft Articles of International Law Comission is the most important source of this thesis. In the first part of the thesis, the definition of diplomatic protection is given. After the definition, the history and codification process of diplomatic protection is studied detailed. In the second part of the thesis, nationality and exhaustion of local remedies principle terms are eleborated. In the last part of the thesis, the results of responsibility of the states and functional protection is handled systematically.