Din ve milliyetçilik: Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırp milliyetçiliği örneği
Religion and nationalism: The case of Serbian Ortodoxy Church and Serbian nationalism
- Tez No: 340472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDİP ASAF BEKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sırp Ortodoks Kilisesi, Sırp milliyetçiliği, din, milliyetçilik, din-devlet ilişkileri, sekülerleşme, Sırp siyasi tarihi, Serbian Ortodoxy Church, Serbian Nationalism, religion, nationalism, state-church relation, secularism, Serbian political history
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma temelde iki dünya savaşı arası dönemde, Yugoslavya Krallığı?nda, din ve milliyetçilik arasındaki ilişkinin tespit edilmesine yöneliktir. Bu ilişki Doğu Hıristiyanlığının temsilcisi olan Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırp milliyetçiliğinin etkileşimi üzerinden incelenmiştir. Sırp Ortotoks Kilisesi merkeze alınarak din ile modern millet ve modern milliyetçilik arasındaki etkileşimin içeriği, boyutları anlamlandırılmıştır. Modernleşme ve sekülerleşme süreçlerini de içeren bu etkileşim kilise-devlet, kilise-millet olgularına dair hem de facto durumun, hem tarihin, hem de Sırp Ortodoks Kilisesinin bu ilişkilere yönelik söylemlerinin ve önermelerinin detaylı bir şekilde irdelenmesini gerektirmiştir. Ayrıca milliyetçi düşüncenin nasıl inşa edildiği, hangi kurumlar ve olaylar çerçevesinde şekillendiği Birinci Yugoslavya?nın siyasal tarihi çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışma bu anlamda 1934-1941 yılları arasında siyaset-kilise, kilise-millet, Ortodoksluk-Sırplık çerçevesinde cereyan eden olayların, anma törenlerinin, mit oluşturucu faaliyetlerin hem siyasal boyutlarını hem de Kilise açısından neyi ifade ettiğini, nasıl anlamlandırıldığını siyasi tarihi de esas alarak açıklamaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
This study elaborates the interaction between nationalism and religion in the Kingdom of Yugoslavia between two world wars. It analyzes the relationaship between the Serbian Ortodox Church, representative of Eastern Christianity, and Serbian nationalism.Focusing on religion or Serbian Ortodox Church, discourse and dimensions of interaction between modern nation and modern nationalism have been explained. Due to the fact that so-called interaction affected both modernisation and secularisation processes, it has been a requirement to examine Church-State, Church-Nation interactions pertaining to de facto status, past and rhetorics of Serbian Ortodox Churh. However, evolution of nationalisation notion in what institutions through what incidents have been discussed within the framework of political history of The First Yugoslavia. In that sense, this study aims atanalyzing the events, commemorating ceremonies, myths and discourses about the interaction between Church and state, Church and Serbian identity with their political implications.