Örgütsel sessizlik ve örgütsel güven ilişkisi: Konuya ilişkin bir araştırma
Correlation of organizational silence and organizational trust: A research on the subject
  1. Tez No: 340493
  2. Yazar: LEYLA AFŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA AYDINLI KULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, örgütsel güven, Organizational silence, organizational trust
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Rekabetin giderek yoğun hale geldiği ve küreselleşmenin hızla arttığı, günümüz dünyasında örgütler kendilerini sürekli geliştirme çabası içerisine girmektedirler. Bu nedenle, çalışanlar örgütün varlığını devam ettiren en önemli unsur haline gelmiş ve örgütsel başarı için öncelik insan kaynağının bilgisine ve gelişimine verilmiştir. Ancak örgütsel güvenin düşük olduğu ortamlarda, çalışanlar bilgilerini saklayarak önemli problemleri dile getirmeyecek; örgütsel öğrenme, örgütsel değişim ve gelişim, yaratıcılık ve yenilikçilik sekteye uğrayacaktır. Dolayısıyla güvensiz ve sessiz çalışanın verimlilik performansı azalacak, örgütsel hedef ve eylemlere katkısı azalacaktır. Yenilikçi düşünceler ortaya çıkmayacak ve örgütün sağlıklı karar almasını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden örgütsel güven ve örgütsel sessizlik konusu günümüz örgütlerinde önemli bir yer tutmakta ve ilgi görmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada örgütsel sessizlik ile örgütsel güven ilişkisi incelenmektedir. Çalışmanın teori bölümünde örgütsel sessizlik ve örgütsel güven kavramları tanımlanmış, araştırma bölümünde ise örgütsel güvenin örgütsel sessizliği etkilediğini belirlemek amacıyla 377 çalışan ile ankete dayalı bir uygulama yapılmıştır. Verilerin toplanması ve analiz edilmesi sonucu, örgütsel sessizlik ile örgütsel güven arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations are in a struggle of constant self-development in today?s world where competition has been intensifying on a gradual basis and globalisation has gained by leaps and bounds. For this reason, employees have become the most important factor that sustains presence of an organisation, thus knowledge and development of human resources has been prioritised for the sake of organizational success. However, individuals employed in an environment where organizational trust is poor would keep their knowledge to themselves, avoiding giving voice to important problems, which would, in turn, disrupt organizational learning, organizational change and development, creativity and innovativeness. Consequently, insecure and silent employees will have diminished efficiency and performance, with less contribution to organizational targets and actions. Innovative thinking will not be able to bloom, which, in turn, will adversely affect organization?s making decisions properly. That is why organizational trust and organizational silence have a significant place for today?s organizations. In this context, correlation of organizational silence and organizational trust is scrutinised. In theoretical section of the study, the concepts of organizational silence and organizational trust have been described, whereas in the research section thereof, a survey was conducted with 377 employees in order to determine that organizational trust affects organizational silence. After collection and analysis of data, it was revealed that there was an adverse but statistically meaningful correlation between organizational silence and organizational trust.