Çalışanların etik iklim algılarının, örgütsel güven algısı ve üretkenlik karşıtı davranışlar ile ilişkilerinin incelenmesine yönelik bir araştırma
A study related to investigation of the relationships between ethical climate, organizational trust and counterproductive work behaviors of employees
- Tez No: 340492
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik İklim, Örgütsel Güven, Üretkenlik Karşıtı Davranışlar, Ethical Climate, Organizational Trust, Counterproductive Work Behaviors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada; çalışanların etik iklim algılarının, örgütsel güven algısı ve üretkenlik karşıtı davranışları ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, çalışanların etik iklim algılarını ölçmek için Victor ve Cullen (1988) tarafından geliştirilen Etik İklim Ölçeği, örgütsel güven algısını ölçmek için Yücel(2006) tarafından geliştirilen Örgütsel Güven Ölçeği ve Spector ve Fox (2011) tarafından geliştirilen Üretkenlik Karşıtı Davranışlar Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, etik iklim ve örgütsel güven arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuş ve üretkenlik karşıtı davranışların, etik iklim ve örgütsel güven ile negatif yönlü ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Etik iklim ve örgütsel güvenin, üretkenlik karşıtı davranışları anlamlı bir şekilde etkilediği sonucuna varılmıştır. Etik iklim ölçeğinin sorumluluk ve verimlilik alt faktörü ile örgütsel güven ölçeğinin iş arkadaşlarına güven alt faktörünün, üretkenlik karşıtı davranışlar üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Etik iklim, örgütsel güven ve üretkenlik karşıtı davranışların çalışanların eğitim durumları ve çalıştığı işletmeye göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to investigate the relationships between ethical climate perceptions, organizational trust perceptions and counterproductive work behaviors of employees. Ethical Climate Questionaire developed by Victor and Cullen (1988), Organizational Trust Scale developed by Yücel (2006) and Counterproductive Work Behavior Checklist (CWB-C) developed by Spector and Fox (2011) were used as data collection tool. According to the findings, positive relationship has been found between ethical climate and organizational trust wheras, there has been negative relationship between ethical climate and counterproductive behavior. Also, negative relationship has been determined between organizational trust and counterproductive work behaviors. In addition, ethical climate, organizational trust and counterproductive work behavior have been found significantly different according to education and company.