Vergi adaletinin sağlanmasında vergi politikalarının rolü: Türkiye ve Azerbaycan örneği
The role of tax policies in providing of tax justice: The case of Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 340546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN OKTAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Adaleti, Vergileme İlkeleri, Ödeme Gücü İlkesi, Vergi Yükü, Dolaylı ve Dolaysız Vergiler, Gini Katsayısı, Vergi Oranları, Tax Justice, Tax Principles, Ability-to-Pay Principle, TaxBurden, Direct and Indirect Taxes, Gini Coefficient, Tax Rates
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın genel amacı Türkiye ve Azerbaycan vergi sisteminde, vergi adaletinin sağlanabilmesinde vergi politikalarının rolünü incelemek ve söz konusu ülkelerde vergi adaletinin daha iyi sağlanabilmesi için alınması gereken tedbirleri ortaya koymaktır. Bu tez çalışmamız üç bolümden oluşmaktadır. Birinci bölümde vergi ile ilgili temel teorik kavramlara olan vergi tanımı, vergi fonksiyonları, vergi adaleti kavramı kapsamında faydalanma ve ödeme gücü ilkesi, ödeme gücü ilkesinin sağlanabilmesini mümkün kılan teknikleri ve vergi adaletini etkileyebilecek unsurlar ele alınmıştır. İkinci bölümde, vergi adaleti açısından Türk Vergi Sistemi?nin genel değerlendirmesi yapılmış ve vergi sisteminde ödeme gücü ilkesinin sağlanması incelenmiştir. Üçüncü bölümde Azerbaycan Vergi Sistemi?nin genel değerlendirmesi yapılarak vergi sisteminde ödeme gücü ilkesine ulaşmak açısından kullanılan araçlar incelenmiştir. Sonuçta ise sonuçlayıcı düşüncelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is Turkish and Azerbaijani tax system, investigate role of tax policy to ensure tax justice and identify measures to ensure better administration of tax justice for the respective countries. This thesis consists of three parts. In the first chapter examines the basic theoretical aspects of tax such as definition of taxes, tax function, benefit principle and ability-to-pay principle within the scope of tax equity, techniques witch ensures ability-to-pay principle and factors witch negatively influences the tax justice. Second chapter studies general evaluation of Turkish tax system in tax justice terms and is examine providing of ability-to-pay principle. Third chapter consists general evaluation of Azerbaijani tax system and examines tools that are used to achieving ability-to-pay principle. The result is give concluding thoughts.