Büyük İskender'e kadar Thrakia Khersonesosu'ndaki kentler ve sikkeleri
Cities in the Thracian Chersonesus and their coins until Alexander the Great
- Tez No: 340547
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nümismatik, Thrakia Khersonesosu, Sikke, Gelibolu Yarımadası, Hellespontos, Numismatic, Thracian Chersonesus, Coin, Gallipoli Peninsula, Hellespont
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde Eskiçağ?da Kherronesos veya Thrakia Khersonesosu adlarıyla da bilinen Gelibolu Yarımadası?nın Büyük İskender?e kadar olan tarihi ve sikkeleri ele alınmıştır. Tezde öncelikli olarak antik kaynaklar temel alınmıştır. Ayrıca bölgenin Eskiçağ tarihi üzerine yapılan güncel çalışmalardan da yararlanılarak Thrakia Khersonesosu kentlerinin Büyük İskender?e kadar olan tarihi ve sikkeleri verilmeye çalışılmıştır. Öncelikle tarihin bütünselliği ilkesiyle Thrakia Khersonesosu?nun Prehistorik dönemlerden başlayarak genel tarihi ele alınmıştır. Özellikle Yarımada?ya Yunanlar?ın gelmesiyle başlayan süreç daha ayrıntılı incelenmiştir. Daha sonra Yarımada?daki her kent ayrı ayrı ele alınarak özel tarihleri ve sikkeleri incelenmiş ve her kent için bir sikke kataloğu oluşturulmuştur. Kataloglar, Tez?in konusu dahilinde Büyük İskender döneminin başlancıyla sınırlandırılmıştır. Tez, konuyla ilgili antik kaynaklar ve modern çalışmaların yanı sıra yayımlanmış ve yayımlanmamış Thrakia Khersonesosu sikkelerini bir arada vererek bölge üzerine yapılacak tarihi ve arkeolojik çalışmalara yardımcı olmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the coins and the history of the Gallipoli peninsula which was known as Thracian Chersonessus in the Antiquity.During the research, ancient sources were mainly used as references. Moreover, benefiting from modern sources related to the topic, the history of Thracian Chersonessus until the time of Alexander the Great is aimed to be presented. First and foremost, the general history of Thracian Chersonessus, beginning from Prehistorical times, was covered in this thesis. Special importance and focus is given to the period in which Greeks? arrival to the peninsula took place. Subsequently, the cities of the peninsula are seperately observed and a numismatic corpus for each city is composed. The coins in the corpus has been limited up until the period of Alexander the Great. Gathering the information both from ancient and modern sources on the topic, as much as published and unpublished numismatic evidences, this thesis aims to assist to the future historical and archaeological studies related to the region.