Yerel yönetimlerin finansmanı
Local government finance
- Tez No: 340545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN OKTAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, İdarelerarası İlişkiler, Yerel Yönetimlerin Gelirleri, Yerel Yönetimlerin Harcamaları, Local Government, Intergovernmental Relations, Revenues of Local Governments, Expenditures of Local Governments
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Yerel halkın ortak ihtiyaçlarının karşılanmasını etkin şekilde gerçekleştirmek amacıyla Devletten ayrı kamu tüzel kişiliğine sahip olan yerel yönetimler ortaya çıkmıştır. Yerel yönetimlerin meydana gelmesi ile birlikte idarelerarası ilişkiler kavramı önem kazanmıştır. Merkez ve yerel yönetimler arasındaki hizmet ve gelir paylaşımını kapsayan idarelerarasındaki ilişkiler özellikle mali boyutu bugün de önemli konulardan biridir. Kanun ve diğer hukuki normlarla düzenlenen idarelerarası ilişkiler her ülkede yerel yönetimlerin merkez yönetime bağımlılığını göstermektedir. Özellikle idarelerarası mali ilişkilerin kapsadığı gelirler yerel yönetimlerin özerklik derecesini belirtmektedir. Tez çalışmamızın temel amacı Kırgızistan ve Türkiye örneğinde yerel yönetimlerin gelirlerini incelemek ve böylece mali açıdan özerkliğini irdelemektir.
Özet (Çeviri)
Local government with public legal entity were formed separately from the State in order to realize effective way of meeting common needs of local community. With the formation of local governments the concept of intergovernmental relation have gained importance. The intergovernmental relation that covers both service and revenue sharing between central and local governments and especially its financial dimension is one of the important topics nowadays. Intergovernmental relations that are regulated by laws and other legal forms show the dependence of the local governments from central government in every country. Especially the intergovernmental fiscal policy that covers revenue specifies local governments? degree of autonomy. The main goal of this thesis work is to examine local governments revenue and its independence from fiscal aspect as a case of Kyrgyzstan and Turkey.