Homosisteinin gated miyokard perfüzyon SPECT çalışmasındaki stres defekt skorları ile karşılaştırılması
Comparison of plasma homocysteine and stress defect score in gated myocardial perfusion SPECT study
  1. Tez No: 340605
  2. Yazar: AYŞE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELİH ENGİN ERKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Homosistein, Miyokard perfüzyon sintigrafisi, Coronary artery disease, Homocysteine, myocardial perfusion scintigraphy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Amaç: Ülkemizde KAH prevalansı giderek artmakta ve önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmektedir. Bu nedenle hastalığın erken ve doğru tanısı, hastalık dolayısı ile meydana gelen mortalite ve morbiditenin önlenmesi için büyük önem taşımaktadır. İleri yaş, erkek cinsiyet, ailede KAH hikayesi, diyabet, obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinin yanı sıra yüksek HCY düzeyi de KAH risk faktörleri arasında yerini almıştır. GATED miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisi KAH tanısı koymada ve prognozu öngörmede kullanılan non-invaziv basit kolay bir tekniktir. Bu çalışmanın amacı GATED Miyokard Perfüzyon SPECT çalışmasında elde ettiğimiz stres defekt skorları ile homosistein düzeyini karşılaştırmaktır. Yöntem: Kasım/2012- Mart-2013 tarihleri arasında KAH ön tanısı ile MPS için bölümümüze başvuran 166 hasta çalışmaya dahil edildi. 96 kadın, 70 erkek (ortalama yaş 56±11,6) çalışma grubunu oluşturdu. Hastalardan efor ya da farmakolojik stres öncesi açlık kan örnekleri alınıp alınan kan örneklerinde ELISA metodu ile homosistein seviyesi ölçüldü. Görsel olarak iskemi varlığı değerlendirildi. Sol ventriküle ait sayısal parametreler kantitatif GATED SPECT (QGS) yazılımı ile otomatik olarak elde edildi. Bulgular: Hastalar sintigrafi sonuçlarına göre 60(%57,1)?ı normal, 45(%42,9)?i iskemik olarak bulundu. Hastaların homosistein düzeyleri normal olan grupta 16,36±9,7 ?mol/L bulunurken, iskemik olan grupta 16,6±8,5 ?mol/L bulundu (p= 0,895). Sonuç: Çalışmamızda homosistein düzeyi ile GATED miyokard perfüzyon SPECT çalışmasından elde ettiğimiz kardiyovasküler risk parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background and Aim: İn our country, the prevalence of CAD has been increasing and becoming one of the most important health problems. Therefore, early and accurate diagnosis of the disease is of great importance for the prevention of mortality and morbidity occurred. As well as risk factors such as advanced age, male gender, family history of CAD, diabetes, obesity, hypertension and high cholesterol; high levels of HCY has become one of the risk factors for CAD. GATED SPECT myocardial perfusion scintigraphy is a non-invasive, simple and easy technique used in diagnosis and predicting prognosis of CAD. The aim of this study was to compare the level of homocysteine with stress defect scores that we obtained from GATED Myocardial Perfusion SPECT study. Methods: Between November/2012-March/2013, 166 patients with suspected coronary artery disease referred to our department for the myocardial perfusion scintigraphy included in this study. The study consisted of 96 women and 70 men (mean age 56±11,6). Fasting blood samples of patients taken prior to exercise or pharmacological stress and homocysteine levels were measured in blood samples by ELISA. Visually evaluated for the presence of ischemia. The numerical parameters of the left ventricle was obtained automatically by the software quantitative gated SPECT (QGS). Results: According to the scintigraphic results, 60(%57,1) of the patients were normal and 45(%42,9) of the patients had ischemia. Mean homocysteine values of patients were found to be 16,36±9,7 ?mol/L in normal group and 16,6±8,5 ?mol/L in the ischemic group (p=0,895). Conclusion: We found no significant correlation between homocysteine levels and cardiovascular risk parameters obtained from GATED myocardial perfusion SPECT.