Obez hastalarda pron pozisyonunda uygulanan peep düzeylerinin solunum mekanikleri, intraabdominal basınç ve hemodinami üzerine etkileri
The effects of different level of PEEP values to the obese patients in the prone pozition respiratuar mechanical,intraabdominal pressure and hemodynami
- Tez No: 340703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖKSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Obezite, PEEP, pron pozisyonu, İAB, hemodinami, akciğer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu çalışmada amacımız, obez hastalara geçireceği ameliyat nedeniyle verilecek pron pozisyonun ve farklı seviyelerde PEEP uygulanmasının hemodinami, solunum parametreleri ve İAB üzerine etkilerini değerlendirmekti. Çalışma, etik komite onayının ardından, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanesinde batın dışı nedenlerle ameliyat olan VKİ 30 ve üzerinde olan 54 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar PEEP uygulanmayan Grup 1 (PEEP 0) , 5 cmH2O PEEP uygulanan Grup 2 (PEEP 5) ve 10 cmH2O PEEP uygulanan Grup 3 (PEEP 10) olarak randomize olarak üç gruba ayrıldı. Operasyon sırasında idrar takibi amaçlı takılmış olan üretral mesane kateteri kullanılarak; revize edilmiş Cheatham aralıklı ölçüm tekniği ile İAB ölçüldü. KTA, SpO2, SAB, DAB, OAB, PIP, Pplato, PetCO2, VT, İAB ölçüldü. Kompliyansları anestezi makinesinden kaydedildi. Arter kan gazı örnekleri, solunum mekaniği değerlerinin kaydedildiği dönemlerde eş zamanlı olarak alındı. Pron çevirmeden hemen önce supin pozisyonunda ve pron pozisyonunda 15. dk, 30. dk, 45. dk, 60. dk, 75. dk ve 90. dk ile operasyon bitiminde prondan supin pozisyonuna döndürüldükten 10 dk sonra kaydedildi. Pron pozisyonda uygulanan spinal cerrahide 5 cmH2O PEEP ve 10 cmH2O PEEP uygulamasının supin pozisyona göre arter kan gazı testlerinde anlamlı fark oluşturmadığı; fakat CO2 atılımını hızlandırdığını saptadık. PEEP?in hemodinamik sistem üzerine etkisinin minimal düzeyde olduğunu; SAB, DAB, OAB ve KTA hızında azalmaya yol açtığını, bu azalmanın da normal klinik sınırlar içerisinde kaldığını saptadık. Ameliyatta pron pozisyonunda supin pozisyonuna göre 5 cmH2O PEEP ve 10 cmH2O PEEP uygulamasının PIP ve pPlato'yu anlamlı artırdığını, kompliyansı anlamlı azalttığını belirledik. Obez hastalarda, pron pozisyonunda supin pozisyonuna göre İAB değerinde artış tesbit ettik. Olgularda pron pozisyon süreci içinde PEEP uygulaması ile İAB'nin arttığını 10 cmH2O PEEP uygulamasının daha yüksek İAB oluşturduğunu belirledik. Bu çalışmanın ışığı altında pron pozisyonda opere olacak yüksek VKİ'ye sahip, akciğer hastalığı olmayan kişilerde PEEP kullanımının İAB'yi artırıp, kan basıncını düşürdüğünden dolayı PEEP uygulamasında dikkatli olunmasını önermekteyiz. İleriki çalışmaların daha fazla sayıda hasta ile yapılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, our aim was to evaluate the effects of prone position and different degree PEEP application to the obese patients due to their surgery on the hemodynami, respiratory parameters and IAP. The study was performed after having etical commitee approval on the 54 patients whose BMI is higher than 30 and have extraabdominal surgery in the Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversity Medical Faculty. During operation IAP was measured by revised Cheatham intermittant measuring technique using urinary catheter inserted for urine follow up. Heart rate, SpO2, systolic TA, diyastolic TA, median TA, PIP, Pplato, PetCO2, Vt, IAP was measured. Compliancess were recorded from the anaesthesia machine. Arterial blood gases samples were taken at the same time of respiratory mechanics recording time. The patients values were recorded on the supine position and on the prone position after turning the patient at 15., 30., 45., 60., 75. and 90. minutes. We found that PEEP application at 5 cm H2O and 10 cm H2O in the supine position in the spinal surgery performed in the prone position didn? t change the ABG analysis significantly; but accelerate the excretion of CO2. We found that PEEP? s effect on the hemodynami is minimal, cause tol essen SAP, DAP, MAP and HR, and we found that these changes were between normal clinical ranges. We found that applying 5 cm H2O PEEP and 10 cmH2O PEEP in the pron position during the surgery increases PIP and Pplato and reduces compliance significantly. We found IAP values of the obese patients are greater than the prone position than the supine position. We found that PEEP application during the prone position increases IAP and 10 cm H2O pressure application causes higher IAP values. In the light of this study we recommend caution while using PEEP in the patients without lung disease who? ll be operated in the prone because PEEP usage can increase IAP and reduces BP. We believe future studies that future studies should be done with more patients. Key words; Obesity, PEEP, prone position, IAP, hemodynami, lung