Hiperlipidemik hastalarda lipid aferezin lipid profili ve hs-crp üzerine etkileri
Lipid apheresis in hyperlipidemic patients effect of lipid profile and hs-crp
  1. Tez No: 340727
  2. Yazar: FATMA KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ.TÜRKAY ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipid aferez, Hiperlipidemi, hs-CRP, Lipid apheresis, Hyperlipidemia, hs-CRP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) dünya çapında, mortalite ve morbiditenin majör nedeni olma yolunda gittikçe artan bir rol üstlenmektedir. Çalışmalar, tüm dünyada KVH?dan ölüm oranının 1990 ve 2020 yılları arasında, %28,9?dan %36,3?e yükseleceğini göstermektedir. Koroner kalp hastalığı klinik olarak ortaya çıktıktan sonra uygulanan tıbbi, cerrahi ve girişimsel tedavi yöntemleri mortalite ve morbiditede faydalı olsada yüksek maliyet oluşturmaktadır. Böylesine önemli bir sağlık sorununda, son derece yüksek maliyetle yürütülebilen tedavi çalışmalarına ek olarak çok primer ve sekonder korunma çalışmalarına ağırlık verilmesi gereği açıktır. Dislipidemi, koroner arter hastalığını (KAH) öngören düzeltilebilir önemli bir risk faktördür. Hiperlipidemik hastalarda düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) aferez yöntemi olan kaskad filtrasyonun; lipid profili, yüksek-duyarlıklı CRP (hs-CRP), üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlı yapılmış olan tez çalışmasına; 2012 yılı Temmuz ile Aralık ayları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvurmuş inflamasyonu olmayan 12 hiperlipidemik hasta alındı, 72 seans uygulandı. Dünyada altı adet LDL aferez yöntemi vardır. Fakat kaskad filtrasyon yöntemi ile daha önce geniş kapsamlı inflamatuar süreç üzerine etkilerini gösteren bir çalışma yoktur. Hiperlipidemik hastalarda aferez sonrası lipid ve hs-CRP değerleri aferez öncesine göre istatistiksel olarak değerlendirildi. Aferez sonrası değerlendirilen lipid ve hs-CRP düzeyleri aferez öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Bulgularımız, maksimum diyet ve ilaç tedavisine yanıt alınamayan hiperlipidemik hastalarda lipid aferezin; KAH tedavisinde primer ve sekonder korumada LDL kolesterol düzeyini etkin olarak düşürdüğünden mortalite ve morbiditede etkili olabileceğini desteklemektedir. Ayrıca azaltılan hs-CRP düzeylerinin aterosklerotik lezyon için olumlu katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Hiperlipidemik hastalarda kaskad filtrasyon tekniği ile yapılan lipid aferezin lipid düzeyi ve hs-CRP üzerindeki etkilerinin klinik sonuçları çalışmamıza göre son derece olumlu gibi görünsede, daha geniş kapsamlı, uzun süreli ve yüksek hasta sayısı ile yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Lipid Apheresis in Hyperlipidemic Patients Effect of Lipid Profıle and hs-CRP In the whole world, cardiovascular diseases are having an increasing role in mortality?s and morbidity?s major cause. Studies show that death from cardiovascular diseases are arising from 28,9% to 36,3% betweeen years 1990 and 2020.Even that medical, surgical, and inventional therapies have good outcome after that coronary vascular disease occurs, they still increase cost. It is obvious that, in such an important health problem, in addition to therapies which also increase cost, taking primary and secondary conservative precautions must be emphasized. Dislipidemia, is a predictor, important and improvable risk factor of coranary vascular disease (CVD). In our thesis study, in hyperlipidemic patients, the affect of cascade filtration which is an apheresis process of LDL, on lipid profile, and high sensity CRP (hsCRP) were investigated. Twelve hyperlipidemic patients with no inflamation who referred to Mersin University Medicine Faculty Hospital Cardiology Department clinic were taken to study and 72 sessions were applied. In the world there are 6 LDL apheresis methods, but there is no wide-ranging study about cascade filtration?s affect on inflamatory process. In hyperlipidemic patients, lipid and hs-CRP levels were assesed statisticaly after apheresis. Lipid and hs-CRP levels were statistically importantly lowered after apheresis. Our findings support that lipid apheresis has a positive affect on mortality and morbidity in CVD treatment as because it reduces LDL cholestorol levels affectively in terms of primary and secondary conservative precaution in hyperlipidemic patients who cannot be managed with maximum diet programs and drugs. Furthermore, lowered hs-CRP levels have positive affect on atherosclerotic lesions. Even that it looks like clinical outcomes of lipid apheresis that is done by cascade filtration method are good, more and wide ?ranged studies with bigger populations and long term studies should be performed.