Esansiyel tremor hastalarında uyku bozuklukları
Sleep disorders in essential tremor
- Tez No: 340726
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN DOĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel tremor, Parkinson Hastalığı, Uyku bozuklukları, ESS, PSQ, Polisomnografi, Essential tremor, Parkinson disease, Sleep disorders, ESS, PSQ, Polysomnography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Esansiyel tremor (ET) kronik progresif seyreden ana bulgusu postural ve aksiyon tremoru olan bir hastalıktır. Parkinson hastalığı (PH) da; istirahat tremoru, bradikinezi, rijidite ve postural instabilite bulguları ile tanımlanmaktadır. ET ve PH farklı hastalıklar olsa da ET hastaları PH?nin birçok motor ve nonmotor bulgularını ta?ımaktadır. Postmortem ara?tırmalarda ET?de beyin sapı yapılarında Lewy cisimciği patolojisi sıklıkla da locus seroleusta olmak üzere daha fazla saptanmı?tır. Diğer fonksiyonlarının yanısıra locus seroleus uyku regülasyonunda önemli rol oynamaktadır. Bu çalı?manın amacı ET hastalarında uyku bozukluklarının varlığı ve klinik özelliklerinin ara?tırılmasıdır. Bu çalı?maya WHIGET tanı kriterlerine göre ET tanısı konulan 66 hasta, Queen Square Beyin Bankası tanı kriterlerine göre tanı almı? 34 PD hastası ve 52 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 152 olgu dahil edildi. Olguların tümüne nörolojik muayene yapıldı, Epworth uykululuk ölçeği (ESS), Pitsburgh uyku kalite indeksi (PSQI), HAM-A ve GDÖ, PD hastalarına UPDRS ve Hoehn?Yahr (H&Y) ölçeği dolduruldu. 47 olguya PSG uygulandı. Veri formuna kaydedilen sonuçlar SPSS v.17,5 paket programı ile istatistiksel olarak analiz edildi. Hasta ve kontroller arasında ya? ortalamaları ve cinsiyet açısından fark benzerdi. ET?de ortalama PSQI skorları 6,44±4,16, PD?de 7,56±4,57 ve kontrol grubunda 3,67±3,07 olarak saptandı. (p=0,000). ESS skoru ET?de ortalama 3,50±3,99, PD?de 5,47+5,32 kontrol grubunda 2,44±2,04 olarak saptandı (p=0,044). PD?de ESS skorları en yüksek olarak saptandı. Kontrol grubunda ESS>10 olanlar %0 düzeyinde iken PD?de %14,7 ve ET?de %7,6 olarak saptandı. ET?de kontrol grubuna göre daha fazla oranda gün içi uykululuk hali saptandı. ET, PD ve kontrol grupları arasında PSG sonuçlarında anlamlı fark saptanmadı. Bu çalı?ma sonuçlarında ET?de uyku kalitesinin sağlıklı bireylere göre bozuk olduğu ve polimsomnografik bulgular açısından ise ET?nin PD ve sağlıklı kontrollerden farklı olmadığı saptandı. Sonuç olarak PSG sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı fark olmasa da, ET?de uyku bozukluğu varlığını dü?ündüren ESS ve PSQ skorları normal kontrol grubundan daha yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
Essential tremor (ET) is a chronic progressive neurologic disease, whose primary manifestation is postural and action tremor. Parkinson disease (PD) is a movement disorder that include rest tremor, bradykinesia, rigidity and postural instability. Although ET and PD are different diseases, ET includes many motor and nonmotor clinical features like PD. Postmortem studies showed that brainstem Lewy bodies especially in the locus coeruleus were significantly more common in ET. Among its other functions locus coeruleus has a significant role in sleep regulation. This study aims to search sleep disorders and their clinical features in ET cases. 66 patients who were diagnosed as ET according to WHIGET criteria and 34 patients who were diagnosed as PD according to Queen Square Brain Bank criteria and 52 healty subjects, totally 152 subjects were included in this study. All subjects were assesed by ESS, PSQI, HAM-A, Geriatric Depression Scale. ?n addition UPDRS and Hoehn-Yahr scale were administered to patients with PD. All subjects were considered by neurologic examination. Polisomnography were assesed to 47 subjects. Statistical analyses were carried out using SPSS version 17,5. Patients with ET, PD and controls did not differ with respect to age and sex distribution. The mean±SD PSQI scores were 6,44±4,16 in ET group, 7,56±4,57 in PD group and 3,67±3,07 in control group (p=0,000). ESS scores were 3,50±3,99 in ET group, 5,47±5,32 in PD group and 2,44±2,04 in control group (p=0,044). ESS scores were the highest in PD. The ratio of subjects in control group with ESS>10 was 0%, it was %14,7 in PD group and %7,6 in ET group. Daytime sleepness were detected more frequent in ET group than in controls. No significantly difference were found between the results of PSG in all groups. Although there were no significantly difference between PSG recordings, sleep scores (ESS, PSQ) in ET were intermediate between PD cases and normal controls, suggesting that sleep dysregulation could be presnt in ET.