Fibromiyalji hastalarında fiziksel uygunluk, istirahat metabolizma hızı, günlük fiziksel aktivite, solunum fonksiyonları, vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesinin araştırılması
Investigation of physical fitness, resting metabolic rate, daily physical activity, pulmonary functions, body composition and quality of life in patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 340738
  2. Yazar: ÜMİT ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAĞAN ÜÇOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiology, Physiopathology, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, günlük fiziksel aktivite, istirahat metabolizma hızı, fiziksel uygunluk, aerobik kapasite, kuvvet, esneklik, vücut yağı, yaşam kalitesi, Fibromyalgia daily physical activity, resting metabolic rate, physical fitness, aerobic capacity, strength, flexibility, body fat, quality of life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Fibromiyalji Hastalarında Fiziksel Uygunluk, İstirahat Metabolizma Hızı, Günlük Fiziksel Aktivite, Solunum Fonksiyonları, Vücut Kompozisyonu ve Yaşam Kalitesinin Araştırılması Fibromiyalji somatik ve emosyonel bulguları içeren ve sıklıkla kadınları etkileyen yaygın hastalıklardan biridir. Bu çalışmada, sağlıklı kontrollere göre fibromiyalji hastalarında fiziksel uygunluk parametreleri (maksimal aerobik kapasite, kas kuvveti, esneklik), günlük fiziksel aktivite, istirahat metabolizma hızı, solunum fonksiyonları, vücut kompozisyonu, yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete farklılıklarının ve bu parametreler arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Fibromiyalji tanısı, ACR (American Collage of Rheumatology) 1990 tanı kriterlerine göre yapıldı. Çalışmaya 39 fibromiyaljili kadın ve 40 sağlıklı kadın kontrol alındı. Maksimal aerobik kapasite Astrand egzersiz protokolüyle belirlendi. El kuvveti ve sırt-bacak kuvveti dinamometreyle, omurga esnekliği fleksibilite ölçüm cihazıyla, günlük fiziksel aktivite metabolik holterle, istirahat metabolizma hızı indirekt kalorimetreyle, solunum fonksiyon testleri taşınabilir spirometreyle ölçüldü. Vücut kompozisyonu biyoelektrik empedans analiz sistemiyle belirlendi. Deri kıvrım kalınlıkları skinfold cihazıyla, vücut çevre ölçümleri mezurayla yapıldı. Tüm katılımcılara SF-36 yaşam kalitesi anketi, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri uygulandı. İstatistik değerlendirme SPSS 18.0 bilgisayar programında t testi, ki-kare testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak yapıldı. Maksimal aerobik kapasite, omurga esnekliği, günlük adım sayısı, günlük toplam enerji tüketimi, istirahat metabolizma hızı, günlük şiddetli aktivite süresi, solunum fonksiyon testleri, vücut kütle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve yağsız vücut ağırlığı değerleri hastalar ile kontroller arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermedi. Fibromiyalji grubunun günlük orta aktivite süresi, günlük aktif enerji tüketimi, Beck depresyon ve Beck anksiyete envanter skorları kontrol grubuna göre daha yüksek, pençe kuvveti, sırt-bacak kuvveti, tüm SF36 skorları ise daha düşük bulundu. El kuvveti ve sırt-bacak kuvveti değerleri SF36 skorları (toplam, fiziksel sağlık ve mental sağlık) ile orta düzeyde pozitif korelasyonlar, Beck depresyon ve Beck anksiyete envanterler skorları ile orta düzeyde negatif korelasyonlar gösterdi. Sonuç olarak, fibromiyaljili hastalarda, sağlıklı kontrollere göre günlük fiziksel aktivite performansının iyi olduğu, günlük enerji tüketiminin farklı olmadığı, kas kuvvetinin, yaşam kalitesinin, depresyon ve anksiyete semptomatolojisinin ise kötüleştiği saptandı. Fibromiyalji hastalarında, direnç egzersizlerinin ön plana alındığı egzersiz tedavilerinin iyilik hali ve yaşam kalitesini arttırmada daha yararlı olabileceği önerildi.
Özet (Çeviri)
Investigation of Physical Fitness, Resting Metabolic Rate, Daily Physical Activity, Pulmonary Functions, Body Composition and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia Fibromyalgia is one of the common disorders that predominantly affects women, and includes somatic and emotional symptoms. In this study, investigation of physical fitness parameters (maximal aerobic capacity, muscle strength, flexibility), daily physical activity, resting metabolic rate, pulmonary functions, body composition, health related quality of life, depression and anxiety changes as well as the associations among these parameters was aimed in patients with fibromyalgia versus healthy controls. Fibromyalgia was diagnosed according to the ACR (American College of Rheumatology) 1990 criteria. A total of thirty-nine female patients with fibromyalgia and fourty healthy female controls were included in this study. Maximal aerobic capacity was determined by Astrand submaximal exercise protocol. Handgrip strength and back-leg strength were measured with dynamometers; spinal flexibility was measured with flexion meter; daily physical activity was measured with metabolic holter; resting metabolic rate determined with indirect calorimeter; pulmonary function tests were measured with portable spirometer. Body composition was determined by using bioelectric impedance analysis system. Skinfold thickness was measured by skinfold caliper, and body circumference measurements were carried out by tape measure. Quality of life questionnaires (SF36), Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were applied to all participants. Statistical analyses were done using t-test, chi-square and Pearson correlation tests of SPSS 18.0 computer program. The mean maximal aerobic capacity, spine flexibility, daily step number, daily total energy expenditure, resting metabolic rate, daily vigorous activity time, pulmonary function tests, body mass index, body fat percentage, and lean body mass values did not differ significantly between the patients with fibromyalgia and the healthy controls. Daily moderate activity time value, daily active energy expenditure value, Beck Depression Inventory, and Beck Anxiety Inventory scores were higher in patients with fibromyalgia than the ones in healthy controls, whereas handgrip strength and back-leg strength values, and all SF36 scores was lower in fibromyalgia group compared to the control group. Handgrip strength and back-leg strength values showed moderately positive correlations with SF36 scores (total, physical health, mental health), and moderately negative correlations with Beck Depression Inventory, and Beck Anxiety Inventory scores in patients with fibromyalgia. In conclusion, it was found that performances of daily physical activity were good, daily energy expenditures were not different, but muscle strength, quality of life, depression and anxiety symtomatology were impaired in patients with fibromyalgia compared to healthy controls. We suggest that the exercise therapy which includes mainly the strengthening exercises might be more beneficial to increase wellbeing and quality of life in patients with fibromyalgia.