Hemodiyaliz hastalarında karakter mizaç özellikleri ve yaşam kalitesi
Character temperament propertiesand life quality in hemodialysis patients
- Tez No: 340739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Yaşam Kalitesi, Mizaç ve Karakter Envanteri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarının karakter mizaç özellikleri ve yaşam kalitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma 2012-2013 tarihleri arasında Eskişehir Devlet Hastanelerinde tedavi gören hemodiyaliz hastalarından basit-rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen örneklem içerisinden çalışmaya katılmayı kabul eden ve çalışmaya uygun olan 50 hasta ve 50 sağlıklı birey üzerinde yapılmıştır. Anket uygulamasında Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Hasta Tanıtım Formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve Mizaç ve Karakter Envanteri kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare Testi, Mann-Whitney U ve Student ?T testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda HD hastalarında yaşam kalitesi kontrol grubuna göre belirgin olarak düşük bulundu. Mizaç ve Karakter Envanteri değerlerine göre HD hastalarında YA1, ÖB4, ?YT, ?Y1, ?Y3, ?Y5, KYT, KY1, KY2, KY3, KY5 kontrollere göre anlamlı düşük bulunmuştur. KA1, ZKT, ZK4 puanları ise HD hastalarında anlamlı yüksek bulunmuştur. HD hastalarının yaşam kalitesi desteklenerek artırılırsa hemodiyalizin mizaç ve karakter üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is researching character temperament properties and life quality of hemodialysis patients. This study was completed with 50 healty peopleand 50 patient people who were choosen via simple-random sampling method among treated hemodialysis patients in Eskişehir Government Hospital in 2012-2013. These patients were appropriate to cooperation for this study and volunteers for this study. Informed Consent Form, Patient Identification Form, Quality of Life Scale (SF-36) and Temperament and Character Inventory were used in survey application. Chi-Square test, Mann-Whitney U and Student-T test were used for statistical analysis of datas. As a result of thisstudy, quality of life of hemodialysis patients were too low among the control group. According to temperament and character inventory values, NS1, RD4, CT, C1, C3, C5, ST, S1, S2, S3, S5 controls were low in hemodialysis patients and ST1, RAT, RA4 controls were high in hemodialysis patients.