Genç futbolcularda çeviklik, sürat, güç ve kuvvet arasındaki ilişkinin yaşa göre incelenmesidir
Relationship between agility, sprint, power and strength according to different age groups in youth soccer players
  1. Tez No: 340807
  2. Yazar: FEVZİ MURAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KİN İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Genç futbolcu, çeviklik, sürat, güç, kuvvet, yaş, Youth soccer, agility, sprint, power, strength, age
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma genç futbolcularda çeviklik, sürat, güç ve kuvvet arasındaki ilişkinin yaşa göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışmaya Spor Toto Süper Lig?de yer alan bir futbol kulübünün U15 (n=20), U16 (n=19), U17 (n=18) ve U18 (n=18) yaş kategorisine ait alt yapısındaki genç futbolcular gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada katılımcıların çevikliğinin belirlenmesinde 505 çeviklik testi, süratin belirlenmesinde 20 metre sürat ve hızlanmalı 20 metre sürat testleri ve gücün belirlenmesinde skuat ve aktif sıçrama testleri kullanılmıştır. Katılımcıların zirve izokinetik konsantrik diz ekstansiyon ve diz fleksiyon kuvvetleri sağ ve sol bacaktan iki farklı hareket hızında (600s-1 ve 1800s-1) belirlenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre U15 genç futbolcularda çeviklik ile 600sn-1 sağ diz ekstansiyon kuvveti (r=-0.619; p=0.004) arasında ve U17 genç futbolcularda çeviklik ile 1800sn-1 sol diz fleksiyon kuvveti (r=0.526; p=0.028) arasında anlamlı bir ilişki vardır. U16 ve U18 genç futbolcularda ise çeviklik ile farklı hızlardaki izokinetik diz kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir (p>0.05). Çeviklik ile sürat değişkenleri arasındaki ilişkiye bakıldığına U15, U16, U17 ve U18 genç futbolcularda bu ilişkinin anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0.05). Bunların yanında U15, U16 ve U17 yaş kategorisindeki genç futbolcularda çeviklik ile güç değerleri arasında istatistiksel yönden anlamlı bir ilişki belirlenmezken (p>0.05), U18 genç futbolcularda çeviklik ile aktif Gmaks (r=-0.509; p=0.031) ve skuat Gmaks (r=-0.474; p=0.047) değerleri arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sürat ile kuvvet arasındaki ilişkiye bakıldığında U15 genç futbolcularda anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür (p>0.05). U16 yaş kategorisinde ise sürat ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=-0.664; p=0.002) ve 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=-0.554; p=0.014) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiş, U17 genç futbolcularda sürat ile 600sn-1 sol ekstansiyon (r=-0.543; p=0.020) ile 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=-0.562; p=0.015) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. U18 genç futbolcularda ise süratin sadece 600sn-1 sağ fleksiyon kuvveti (r=-0.490; p=0.39) ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. U15 ve U18 genç futbolcuların hızlanmalı 20m süratinin hiçbir izokinetik diz kuvveti değişkeniyle ilişkili olmadığı görülmüştür (p>0.05). U16 yaş kategorisinde hızlanmalı 20m sürat ile 600sn-1 sağ diz ekstansiyon (r=-0.491; p=0.033), 600sn-1 sağ diz fleksiyon (r=-0.683; p=0.001) ve 1800sn-1 sol diz fleksiyon (r=-0.544; p=0.016) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. U17 genç futbolcularda ise hızlanmalı 20 m süratin , 600sn-1 sağ diz ekstansiyon (r=-0.802; p=.000), 600sn-1 sağ diz fleksiyon (r=-0.700; p=0.001), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=-0.858; p=0.000), 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=-0.569; p=,014), 1800sn-1 sol ekstansiyon (r=-0.669; p=0.002) ve 1800sn-1 sol fleksiyon (r=-0.518; p=0.028) kuvveti ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. U15 ve U16 genç futbolcuların skuat ve aktif sıçrama değerlerinin 20m ve hızlanmalı 20m sürat değerleriyle ilişkili olmadığı görülmüştür (p>0.05). U17 genç futbolcularda ise skuat sıçrama ile 20m sürat (r=-0.666; p=0.003) ve hızlanmalı 20m sürat (r=-0.781; p=0.000) arasında, aktif sıçrama ile yine 20m sürat (r=-0.702; p=0.001) ve hızlanmalı 20m sürat (r=-0.729; p=0.001) arasında, skuat sıçrama Gmaks ile 20m sürat (r=-0.581; p=0.011) ve hızlanmalı 20m sürat (r=-0.852; p=0.000) arasında, aktif sıçrama Gmaks ile 20m sürat (r=-0.632; p=0.005) ve hızlanmalı 20m sürat (r=-0.870; p=0.000) arasında istatistiksel yönden anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. U18 genç futbolcularda ise sadece aktif sıçrama ve 20m sürat değerleri (r=-0.489; p=0.040) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur, U15 ve U18 genç futbolcuların izokinetik diz kuvveti ile skuat sıçrama değerleri arasında istatistiksel yönden anlamlı ilişki belirlenmemiştir (p>0.05). U16 genç futbolcularda ise sadece 1800sn-1 sağ ekstansiyon kuvvet ile skuat sıçrama (r=0.475; p=0.040) arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. U17 genç futbolculara bakıldığında skuat sıçrama ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.492; p=0.040), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.570; p=0.013) ve 1800sn-1 sağ fleksiyon kuvveti (r=0.513; p=0.030) arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Aktif sıçrama ile izokinetik diz kuvveti değerleri arasındaki ilişkiye bakıldığında U15 ve U16 genç futbolcularda aktif sıçrama ile izokinetik diz kuvveti arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür (p>0.05). U17 genç futbolcularda aktif sıçrama ile sadece 1800sn-1 sağ ekstansiyon kuvveti (r=0.508; p=0.031) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. U18 genç futbolculara bakıldığında ise aktif sıçrama ile anlamlı ilişkinin 600sn-1 sağ fleksiyon (r=0.557; p=0.016) kuvveti arasında olduğu görülmüştür. U15 genç futbolcularda skuat Gmaks ile izokinetik diz kuvveti arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken (p>0.05), U16 genç futbolcularda skuat Gmaks ile 600sn-1 sol ekstansiyon (r=0.594; p=0,007), 600sn-1 sol fleksiyon (r=0.570; p=0.036) ve 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.482; p=0.036) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. U17 genç futbolculara skuat Gmaks ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=-0.670; p=0.002), 600sn-1 sağ fleksiyon (r=0.649; p=0.004), 600sn-1 sol ekstansiyon (r=0.554; p=0.020), 600sn-1 sol fleksiyon (r=-0.559; p=0.016), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=,716; p=,001), 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.627; p=0.005) ve 1800sn-1 sol fleksiyon (r=0.429; p=0.036) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. U18 genç futbolcularda skuat Gmaks ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.539; p=0.021), 600sn-1 sağ fleksiyon (r=0.537; p=0.022), 600sn-1 sol fleksiyon (r=0.475; p=0.046), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.503; p=0.033) ve 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.647; p=0.004) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. U15 genç futbolcularda aktif Gmaks ile 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.520; p=0.019) ve 1800sn-1 sol ekstansiyon (r=0.486; p=0.030) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenirken, U16 genç futbolcularda aktif Gmaks değerleri ile 600sn-1 sol ekstansiyon (r=0.575; p=0.010), 600sn-1 sol fleksiyon (r=0.619; p=0.005) ve 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.532; p=0.019) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. U17 genç futbolcularda aktif Gmaks ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.662; p=0.003), 600sn-1 sağ fleksiyon (r=0.570; p=0.013), 600s-1 sol ekstansiyon (r=0.537; p=0.021), 600sn-1 sol fleksiyon (r=0.490; p=0.039), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.717; p=0.001), 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.578; p=0.012) ve 1800sn-1 sol fleksiyon (r=0.487 p=0.041) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Son olarak U18 genç futbolcularda ise aktif Gmaks değerleri ile 600sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.541; p=0.020), 600sn-1 sağ fleksiyon (r=0.582; p=0.011), 1800sn-1 sağ ekstansiyon (r=0.508; p=0.031) ve 1800sn-1 sağ fleksiyon (r=0.688; p=0.002) kuvveti arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak, genç futbolcularda çeviklik, sürat, güç ve kuvvet arasındaki ilişkinin yaşa göre farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is the investigation of the relationship between agility, sprint, power and strength according to different age groups. Youth soccer players aged 15 (U15), 16 (U16), 17 (U17) and 18 (U18) who were playing in one of the teams in Spor Toto League were randomly recruited to the study.“505 agility test”was used to evaluate agility, 20 meter sprint and flying 20 meter sprint tests were used for sprint ability. Squad and counter movement jump tests were used to assess the power of participants. Peak isokinetic concentric knee extension and flexion measured in two different speed (600sec-1 and 1800sec-1) for each right and left leg. A strong correlation was detected between the agility and 600sec-1 right knee extension strength in U15 (r=-0.619; p=0.004), and also between agility and 1800sec-1 left knee flexion (r=0.526; p=0.028) in U17. No significant relation was detected between agility and strength in U16 and U18 (p>0.05). There was no significant relationship between agility and sprint in all age groups (p>0.05). A significant correlation between the indicators of power (active and squad Gmax) and agility was observed only in U18 (r=-0.509; p=0.031 and r=-0.474; p=0.047 respectively). Except U15, a significant correlation was observed in all age groups between sprint (20 m sprint test) and strength (600sec-1 and 1800sec-1 extension test). The correlation of sprint and 600sec-1 right knee extension was high (r=-0.664; p=0.002) whereas the correlation was also prominent (r=-0.554; p=0.014) between sprint and 1800sec-1 right knee extension in U16. The correlation ratio of sprint and 600sec-1 left knee extension was r=-0.543; p=0.020, whereas it was r=-0.562; p=0.015 between sprint and 1800sec-1 right knee extension in U17, The correlation ratio of sprint and 600sec-1 right flexion was r=-0.490; p=0.39 in U18. There was no significant relationship between strength and flying 20 sprint in U15 and U18 (p>0.05). A significant correlation between the indicators of agility and strength (600sn-1 right extension, 600sn-1 right flexion and 1800sn-1 left flexion) was observed only in U16 (r=-0.491; p=0.033, r=-0.683; p=0.001 and r=-0.544; p=0.016 respectively). The correlation ratio of flying 20 m sprint and 600sec-1 right extension was r=-0.802; p=.000, 600sec-1 right flexion was r=-0.700; p=0.001, 1800sec-1 right extension was r=-0.858; p=0.000, 1800sec-1 right flexion was r=-0.569; p=,014, 1800sec-1 left extension was r=-0.669; p=0.002 and 1800sec-1 left flexion was r=-0.518; p=0.028 in U17. There was no significant relationship among squat, counter movement jump, 20 m sprint and flying 20 m sprint in U15 and U16 age groups (p>0.05). A significant correlation between squad and the sprint quality indicators (20 m and flying 20m) was observed in U17 (r=-0.666; p=0.003 and r=-0.781; p=0.000 respectively), a significant correlation between counter movement jump and the sprint quality indicators (20 m and flying 20m) was observed in U17 (r=-0.702; p=0.001 and r=-0.729; p=0.001 respectively), a significant correlation between squad jump Gmax and the sprint quality indicators (20 m and flying 20m) was observed in U17 (r=-0.581; p=0.011 and r=-0.852; p=0.000 respectively), a significant correlation between counter movement jump Gmax and the sprint quality indicators (20 m and flying 20m) was observed in U17 (r=-0.632; p=0.005 and r=-0.870; p=0.000 respectively). There was only one significant relationship between counter movement jump and 20 m sprint (r=-0.489; p=0.040) in U18. There was no significant relationship between isokinetic knee strength and squad jump in U15 and U18 age groups (p>0.05). The correlation ratio of squad jump and 1800sec-1 right knee extension was r=0.475; p=0.040 in U16, The correlation ratio of squad jump and 600sec-1 right extension was (r=0.492; p=0.040), whereas they were r=0.570; p=0.013 between 1800sec-1 right extension and squad power, and r=0.513; p=0.030 between 1800sec-1 right flexion and squad power in U17 There was no significant relationship between counter movement jump and isokinetic strength in U15 and U16 (p>0.05). A significant correlation between 1800sec-1 right extension and counter movement jump was observed only in U17 (r=0.508; p=0.031). A significant correlation between 600sec-1 right extension and counter movement jump was observed only in U18 (r=0.557; p=0.016). There was no significant relationship between squad Gmaks and isokinetic strength in U15 (p>0.05). The correlation ratio between the squad Gmaks and 600sec-1 left extension was r=- 0.594; p=0,007, and it was r=0.570; p=0.036 for the 600sec-1 left flexion and it was r=0.482; p=0.036 for the 1800sec-1 right flexion in U16. The correlation ratios between the squad Gmaks and 600sec-1 right extension, 600sec-1 right flexion, 600sec-1 left flexion, 1800sec-1 right extension, 1800sec-1 right flexion were r=-0.670; r=0.649; r=0.554 r=-0.559; r=0.716; r=0.627; r=0.429 (p=0.002; p=0.004; p=0.020; p=0.016; p=0.001 p=0.005; p=0.036) respectively in U17. The correlation ratios between the squad Gmaks and 600sec-1 left extension, 600sec-1 right flexion, 600sec-1 left flexion, 1800sec-1 right extension, 1800sec-1 right flexion were r=0.539; r=0.537; r=0.475; r=0.503 r=0.647 (p=0.021; p=0.022; p=0.046; p=0.033; p=0.004) respectively in U18. The correlation ratio between the counter movement jump Gmax and 1800sec-1 left extension was (r=0.520; p=0.019), whereas it was r=0.486; p=0.030 between 1800sec-1 left extension in U15. The correlation ratios between the counter movement jump Gmax and 600sec-1 left extension, 600sec-1 left flexion, 1800sec-1 right flexion were r=0.575; r=0.619; r=0.619 (p=0.010; p=0.005; p=0.005) respectively in U16. The correlation ratios between the squad Gmaks and 600sec-1 right extension, 600sec-1 right flexion, 600sec-1 left extension, 600sec-1 left flexion, 1800sec-1 right extension, 1800sec-1 right flexion, 1800sec-1 left flexion were r=0.662; r=0.570; r=0.537; r=0.490; r=0.717; r=0.578; r=0.487 (p=0.003; p=0.013; p=0.021; p=0.039; p=0.001; p=0.012; p=0.041) respectively in U17. The correlation ratios between the counter movement jump Gmaks and 600sec-1 right extension, 600sec-1 right flexion, 1800sec-1 right extension, 1800sec-1 right flexion were r=0.541; r=0.582; r=0.508; r=0.688 (p=0.020; p=0.011; p=0.031; p=0.002) respectively in U18. In conclusion, a strong relationship between sprint, agility, power and strength was observed in our study, nevertheless, its intensity and significance changes according to age.