Erektil disfonksiyonlu hastalarda plazma leptin ve adiponektin düzeylerinin değerlendirilmesi
Plasma leptin and adiponectin levels in patients with erectile dysfunction
  1. Tez No: 340891
  2. Yazar: HÜSEYİN BADEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, Leptin, Adiponektin, IIEF
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Yeterli bir cinsel performans için gerekli olan penis sertleşmesini sağlayamama veya sürdürememe ve aynı zamanda partnerler arasında yeterli tatmin hissinin olmaması olarak tanımlanan erektil disfonksiyon hastalığının temelinde endokrin ve metabolik bozukluklar yatmaktadır. Yağ dokusu günümüzde statik bir depo organından çok bir endokrin doku olarak kabul edilmektedir. Yağ dokusundan leptin, adiponektin , visfatin , ghrelin gibi enerji metabolizmasında rolü olduğu gösterilen birçok önemli molekül salınmakta ve artan obezite ile bu moleküllerin düzeyinin değiştiği ve bu durumun ateroskleroz ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Erektil disfonksiyon tanısı alan hastaların histopatolojik incelemelerinde endotelyal disfonksiyon da gösterilmiştir. Çalışmamızda erektil disfonksiyon tanısı alan hastalarda, bir endotelyal disfonksiyon markeri olan leptin ve adiponektin seviyelerini ölçmeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Ekim 2010 ve Ağustos 2012 tarihleri arasında Turgut Ozal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Polikliniğine erektil disfonksiyon ve libido azalması nedeniyle başvuran 41 hasta ve üroloji polikliniğine PSA kontrolü için başvuran erektil disfonsiyonu veya libido azalması olmayan 36 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubu olarak çalışmaya dahil edilen kişiler IIEF skorlarına göre ağır erektil disfonksiyonu olan kişilerdi. Çalışmaya dahil edilen ve kontrol grubundaki hastalardan alınan serumdan total testosteron, total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, trigliserid, açlık kan şekeri, plazma leptin ve adiponektin düzeyleri çalışıldı. Tüm hastalardan aydınlatılmış onam belgesi alındı. Bulgular: Tüm olgular içerisinde yaş, total testosteron, total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, trigliserid, açlık kan şekeri ile sırasıyla; leptin ve adiponektin arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Endocrine and metabolic disorders are present in the pathogenesis of erectile dysfunction which is known as the inability of providing or maintaining penile tumessence for an adequate sexual performance. Adipose tissue is accepted as an endocrinal tissue rather than a statical storage organ. A great deal of hormones which are shown to have significant role in energy metabolism such as Leptine, adiponectine, visfatine and ghreline are released from adipose tissue. And obesity changes the levels of these molecules and this situation is related with atherosclerotic process. Endothelial disfuction has shown in the patients with erectile disfunction.In our study we aimed to evaluate the levels of leptine and adiponectine, which are markers of endothelial disfunction, in patients with erectile disfunction. Matherial and method: 41 patients with erectile disfunciton and decrease in libido and 36 patients without erectile disfunction or decrease in libido who referred Turgut Ozal University Faculty of Medicine Department of Urology between october 2010 and August 2012 were included in our study. The patients in the patient group had severe erectile dysfunction according to IIEF scores. Total testosterone, total cholersterol, HDL, LDL VLDL, triglyceride, fasting plasma glucose, plasma leptine and adiponectine levels were obtained from the patient and control groups. İnformed consent were obtained from all the patients. Findings: there have been no statistically significant correlation between the age total testosteron total cholesterol, HDL, LDL, VLDL, triglycerde, fasting plasma glucose levels and leptine and adiponectine levels respectively.