Bruselloz ve atipik pnömoni şüpheli hastalarda coxıella burnetıı antikor varlığının ELISA ve IFA yöntemleri ile araştırılması
Detection of coxiella burnetii antibodies in patients with suspicion of brucellosis and atypical pneumonia by ELISA and IFA methods
- Tez No: 340938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ERGON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Q ateşi, ELISA, IFA, bruselloz, atipik pnömoni, Q fever, ELISA, IFA, brucellosis, atypical pneumonia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Q ateşi, asemptomatikten, akut ve öldürücü kronik enfeksiyonlara kadar değişebilen klinik formlarda seyredebilen zoonotik bir enfeksiyondur. Klinik bulgularının özgül olmaması, tanının konulabilmesi için laboratuvar testlerine gereksinim olması, veterinerler ve hekimler arasında hastalığa karşı farkındalık eksikliği gibi pek çok faktör nedeniyle, hastalığın yeterli oranda tanısı konulamamaktadır. Bu çalışmada, Ocak 2013 ile Ağustos 2013 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Seroloji Laboratuvarı?nda çalışılan ve Brucella, Mycoplasma ve Chlamydia enfeksiyonları açısından negatif saptanan, Q ateşi ile uyumlu klinik ve laboratuvar bilgileri olan 84 hastanın serumunda, ELISA ve IFA yöntemleriyle C. burnetii?ye ait antikor varlığı araştırılmıştır. 1-67 yaşları arasındaki (yaş ortalaması: 30.00±21,764 yıl ) çalışma grubunda 46 kadın (%54.8) ve 38 erkek (%45.2) hasta bulunmaktadır. C. burnetii IgM ve IgG antikor varlığı ELISA ve IFA yöntemlerinin her ikisi ile de sırasıyla üç (% 3.6) ve dokuz (%10.7) hastada pozitif bulunmuştur. ELISA yöntemiyle, IgG antikorlarında iki hastada (%2.4) yalancı pozitiflik saptanmıştır. Kadınlarda IgM ve IgG tipi antikorların pozitiflik oranı sırasıyla % 2.2 ve % 8.7 bulunurken, erkeklerde bunlar sırasıyla % 5.3 ve % 13.2 olarak bulunmuş olup farklılıklar istatistiksel yönden anlamsız bulunmuştur (p>0.05). C. burnetii?ye karşı oluşan antikorların çocuk ve erişkin hastalara göre dağılımı incelendiğinde, IgM antikorları açısından çocuk ve erişkin hastalarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken (p>0.05), IgG antikorlarına sadece erişkinlerde ve %16.1 oranında rastlanmıştır ve bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p1:50 ve faz II IgG >1:200 olan bir hastada ise, antikardiyolipin antikorlarının eşlik ettiği akut Q ateşi ile uyumlu klinik ve serolojik bulgular mevcuttur. Sonuç olarak, farklı klinik tablolara yol açabilen bu hastalığın tanısını atlamamak için, hayvanlarla teması olan riskli grupların yanı sıra nedeni bilinmeyen ateş olgularında, bruselloz şüpheli klinik bulguları olanlarda, influenza benzeri hastalıklarda, atipik pnömonide, hepatitte ve endokarditli olgularda Q ateşinin araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
DETECTİON OF COXIELLA BURNETII ANTIBODIES IN PATIENTS WITH SUSPICION OF BRUCELLOSIS AND ATYPICAL PNEUMONIA BY ELISA AND IFA METHODS Q fever, is a zoonotic infection which causes highly variable clinical manifestations, ranging from asymptomatic to acute, fatal chronic infection. The disease is probably underdiagnosed because of the non-specific nature of its clinical signs, the requirement for a laboratory test to establish a diagnosis, and the lack of awareness of this disease in medical and veterinary communities. In this study, the sera of 84 patients who were determined to be negative for Brucella, Mycoplasma and Chlamydia infections in the Serology Laboratory of Dokuz Eylül University Hospital, between January 2013 and August 2013 and whose clinical and laboratory data were compatible with Q fever, were investigated for the presence of C. burnetii antibody with ELISA and IFA methods. Forty six female (54.8%) and 38 male (45.2%) patients were participated in the study group consisting of between the ages of 1-67 (mean age: 30.00 ± 21.764 years). C. burnetii IgM and IgG antibodies were found to be positive in three (3.6%) and nine (10.7%) patients respectively, by both ELISA and IFA methods. False positive results for IgG antibodies were found in two patient (2.4%) by ELISA. The rates of IgM and IgG antibodies in female patients were 2.2% and 8.7% respectively, while these rates were 5.3% and 13.2% in male patients and these discrepancies were not found to be statistically significant (p> 0.05). When the distribution of C. burnetii antibodies between pediatric and adult patients was analyzed, the difference was not statistically significant for IgM (p> 0.05), but IgG antibodies were only detected in adult group with the rate of 16.1% and this discrepancy was statistically significant (p 1:50, phase II IgG was >1:200 and anticardiolipin antibody was positive. As a result, we consider that in order not to miss the diagnosis of Q fever which can lead to different clinical manifestations, Q fever should be investigated not only in the risk groups who are in contact with animals, but also in patients with fever of unknown origin, patients with suspicion of brucellosis, influenza-like illness, atypical pneumonia, hepatitis and endocarditis.