Sequence specific inhibition of human chemokine gene, CXCL7, by small interfering rnas in lewis lung carcinoma cells
İnsan CXCL7 geninin deneysel akciğer kanseri modelinde sekans spesifik sirna yöntemi ile inhibisyonu
  1. Tez No: 340982
  2. Yazar: DİLAY KIZIŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: RNA interferans, Kemokin, siRNA, CXCL7, Akciğer Kanseri, RNAi, siRNA, Chemokine, CXCL7, Lung Cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
siRNA'lar (küçük, hücresel süreçlere etki eden ribonükleik asit) 20-25 nükleotit boyundaki çift sarmallı ribonükleik asitlerin Dicer adı verilen ribonükleaz III enzimi tarafından kesilmesiyle oluşmakta olup, bu süreç RNA interferans tarafından etkilenen mesajcı RNA degradasyonunu spesifik olarak başlatmaktadır. siRNA'ların tüm ökaryotlarda gen regülasyon mekanizmasının önemli bir parçası olduğu bilinmektedir. Son yıllarda, bu metot gelecek vaadeden bir tedavi yöntemi olarak yoğun ilgi görmekte ve bu alanda birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, akciğer kanserinde görülen CXCL7 genini susturmak için siRNA sekansları tasarlanmış ve transfeksiyon optimizasyonları yapılmıştır. Susturma düzeyleri fare kanser hücrelerinde Akım Sitometrisi cihazı kullanılarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to design small interfering RNAs to silence the expression of a gene that is a member of chemokines playing crucial roles on cancer. Small interfering RNAs (siRNAs) are generated by the cleavage of 20-25nt in length dsRNAs by Dicer, which is a member of ribonuclease III family of nucleases, which mediate RNAi-induced specific mRNA degradation and they are known to be an important part of the gene regulation mechanism in all eukaryotes. Recently, siRNAs are being utilized as promising treatment approaches. In this study, we targeted a gene involved in lung cancer CXCL7 via designing potent siRNA sequences and carried out optimization for efficient transfection. The levels of silencing in mouse cell culture were determined by the use of Flow Cytometry.