Gaziantep ilinde Antepfıstığı üretim ekonomisi araştırması
Pistachio production economics research in Gaziantep province
  1. Tez No: 341044
  2. Yazar: ÜMRAN ELDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Gaziantep, Brüt Kâr, Üretim EkonomisiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Pistachio, Gaziantep, Gross Profit, Production EconomicsKahramanmaraş Sütçü İmam University
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı Gaziantep ilinde antepfıstığı üretiminin sosyoekonomik yapısınıanaliz etmektir. Araştırmanın ana materyalini 91 üretici ile yapılan anketlerden elde edilenveriler oluşturmuştur.Araştırma sonuçlarına göre işletmelerde antepfıstığı arazi varlığı ortalama 84.4 da,dekara düşen ağaç sayısı 14.4 adet/da, ortalama dekara verim 68.4 kg/da ve ortalama ağaçverimi 4.74 kg/adet olarak saptanmıştır. İncelenen işletmelerde ortalama Brüt Kâr 33890.79TL, dekar Brüt Kâr 401.55 TL/da ve ağaç başına Brüt Kâr 27.33 TL/adet olarak saptanmıştır.Üreticilerin %98.5?i ürününü hasattan sonra kurutarak sattıkları tespit edilmiştir.Antepfıstığı üretimini geliştirmeye yönelik teknik, sosyal ve ekonomik çalışmalara ihtiyaçvardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the social and economic structure of pistachioproducers in Gaziantep province. The main material of this study consisted of data obtainedfrom surveys made by 91 producers.The results show an average 8.44 ha of land of pistachio farms, the number of trees perhectare 41.4 number/ha, the average yield per hectare 684 kg /ha and the average yield of thetree is 4.74 kg /number, respectively. Gross Profit 33890.79 TL per the studied farms, hectaresGross Profit 4015.5 TL/ha and Gross Profit per tree 27.33 TL/number respectively.It was found that 98.5 % of producers sell their harvested product after drying.Technical, social, and economic studies are needed to improve pistachio production in theregion.