Optimization of highway vertical alignment by direct search technique
Direkt arama tekniği ile karayolu düşey güzergah optimizasyonu
  1. Tez No: 341082
  2. Yazar: ERAY ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. SONER OSMAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolu, Düşey Güzergah, Optimizasyon, Toprak İşleri, Highway, Vertical Alignment, Optimization, Earthwork
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Karayolu geometrik tasarımının ilk aşamalarında genellikle bir kaç alternatif yatay güzergah oluşturulur. Seçilen herhangi bir alternatif yatay güzergah için geometrik tasarımın ana hatları, yolun düşey güzergahının oluşturulması ile tamamlanır. Seçilen bir yatay güzergah için tasarım kriterlerine uygun sonsuz sayıda düşey güzergah olabileceğinden, en ekonomik tasarıma ulaşmak için bir optimizasyon metodu kullanılması gereklidir. Bu çalışma tasarımcı tarafından hâlihazırda oluşturulan bir düşey güzergahı optimize etmeye odaklanmıştır. Düşey güzergah ile ilgili ana maliyet kalemi toprak işleri maliyeti olup, optimum çözüme ulaşmak için bunun minimize edilmesi gerekmektedir. Problemin kendisi çok değişkenli, karmaşık ve türevlenebilir olmayan bir problem olduğu için, problemin çözümünde sezgisel bir arama tekniği olan direkt arama tekniği bu amaç için seçilmiştir. Optimizasyonu efektif ve hızlı bir şekilde uygulamak üzere AutoCAD Civil 3D yazılımı seçilmiş ve Visual Basic programlama dili kullanılarak düşey güzergahı optimize etmek için bir program modülü hazırlanmıştır. AutoCAD Civil 3D yazılımına entegre edilen program modülü bazı sanal projeler için olduğu gibi gerçek bir karayolu projesinin bir kesimi için de uygulanmıştır. Sonuçlar, metodun projenin temel tasarım özelliklerini değiştirmeden düşey ekseni bir miktar ayarlayarak toprak işleri maliyetlerinde önemli ölçüde azalma sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
During initial stages of geometric design of highway projects, generally a number of alternative horizontal alignments are developed. For any selected alternative horizontal alignment, the basic features of the geometric design are to be completed by establishing the vertical alignment of the roadway. Since for a given horizontal alignment there would be infinite number of vertical alignments conforming to the specifications, it is essential to use an optimization process in order to achieve the most economic design. This study is focused on optimizing a vertical alignment already established by the designer. The governing cost item in relation to vertical alignment being the earthwork cost, it should be minimized to reach the optimum solution. Since the problem itself is a multivariable, complex and non-differentiable one, a heuristic search technique; namely the direct search technique is chosen for this purpose. In order to apply the optimization in an efficient and fast manner, AutoCAD Civil 3D software is selected and a program module in Visual Basic programming language is written to optimize the vertical alignment. The program module integrated to AutoCAD Civil 3D software is applied for some virtual projects and for a segment of a real highway project as well. The results showed that the method provides an incredible reduction in the earthwork costs of the projects by adjusting the vertical alignments slightly without changing the basic design features of the project.