Quality of working life, posture analysis of upper extremity musculoskeletal complaints among office workers
Çalışma hayatı kalitesi, ofis çalışanları üzerinde üst beden kas-iskelet sistemi duruş analizi
  1. Tez No: 341131
  2. Yazar: AYÇA AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: üst ekstremite kas iskelet sistemi, uzun sure bilgisayar kullanımı, PACU, upper extremity musculoskeletal disorders, long time computer usage, PACU
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Daha sonra girilecektirBu tez çalışması üst ekstremite kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ile uzun sure bilgisayar kullanımı arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. İlk olarak Türk Telekom Finans ve Bilgi Teknoloji Direktörlüğü çalışanlarına anket uygulanarak sonuçları SPSS 16.0 üzerinde sıralı lojistik regresyon metodu kullanılarak analiz edilmektedir. Bu analiz ile demografik ve postural bilgiler ile üst ekstremite kas sistemi üzerindeki şikayetler arasındaki ilişki incelenmektedir. Daha sonra; geliştirilen yeni bir yazılım aracı ile, PACU (bilgisayar kullananların postural analizi); uzun sure bilgisayar kullanım alışkanlığı olan Türk Telekom Finans ve Bilgi Teknoloji Direktörlüğü çalışanları arasında özellikle boyun ve üst ekstremite kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına yol açan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. PACU metodu sonuçları SPSS 16.0 aracı üzerinde korelasyon, ki kare testi, faktör analizi, ve sıralı lojistik regresyon analizi kullanılarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the relationship between upper extremity musculoskeletal disorders and longtime computer usage. Firstly; maastricht upper extremity questionnaire is applied to Financial Control and Information Technology Departments of Turk Telekom. Results are analyzed by using spss 16.0 tool by conduction of ordinal logistic regression analysis to determine the significance between work environment and postural information and upper extremity musculoskeletal complaints. Then; development of a new tool, namely PACU (postural analysis of computer users), takes place aiming to determine the factors of disorders, by mainly focusing on work-related neck and upper limb disorders, for long timecomputer users of Financial Control and Information Technology Departments of Turk Telekom. Results of the PACU are analyzed by using the methods of correlation, chi square goodness of fit test, factor analysis, and ordinal logistic regression.