Development of a knowledge based risk mapping tool for international contruction projects
Uluslararası inşaat projeleri için bilgi tabanlı risk haritalama aracının geliştirilmesi
  1. Tez No: 341152
  2. Yazar: AÇELYA ECEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Bilgi-Tabanı, Risk Haritası, Uluslararası İnşaat Projeleri, Risk Management, Lessons Learned Database, Risk Map, International Construction Projects
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Uluslararası inşaat projeleri, yüksek risk doğasından ötürü proje hedeflerindeki olumsuz değişimlere karşı daha kırılgandır. Başarılı proje çıktıları elde edebilmek için, risklerin erken gözlemlenmesi inşaat projelerinin yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Literatürde, çeşitli risk değerlendirme metodları, risklerin muhtemel sonuçlarını öngörmek için önerilmiştir. Önerilen yöntemlerin bir çoğu, olasılık değerleri gerektirmesi veya sadece karar vericilerin sezgi ve tecrübesine dayanması nedeniyle gerçek proje koşullarının yansıtılmasında sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada, karar vericilerin risklerin olası büyüklüklerini belirlerken, ek bir yardıma ihtiyaçları olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, maliyet artışı ile bağlı olan risk ve kırılganlık ontolojisini ve yeni bir risk-kırılganlık değerlerdirme metodunu kullanarak, uluslararası inşaat projeleri için bir bilgi-tabanlı risk haritalama aracı geliştirmektir. Risklerin büyüklüklerinin belirlenmesinde karar vericilere yardımcı olmak amacıyla, geçmiş projelerinden elde edilen bilgilerin kullanımını sağlayan bir `bilgi-tabanı? geliştirilmiştir. Bilgi-tabanının, önceden elde edilmiş, kodlanmış ve saklanmış proje bilgilerini, geri çağrılmasını ve kullanılmasını sağlayarak karar vericilere yardımcı olması beklenmektedir. Buna ek olarak, kırılganlık kaynaklarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak karar vericilere rehberlikte bulunması için, bu kaynakların oluşmasını tetikleyen olası olayları listeleyen altnedenler belirlenmiştir. Risk haritalama aracı, gerçek bir inşaat projesinde test edilmiş ve bazı kullanılabilirlik testleri ile araç kullanılabilirliği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to its high-risk nature, international construction projects are more vulnerable to adverse changes in project environment and company objectives. To achieve successful project outcomes, early provision of risks has a vital place in managing construction projects. Within the literature, several risk assessment methodologies have been offered to simulate probable consequences of risks. The majority of the proposed methodologies are limited in reflection of real project conditions as they require probabilistic measures or rely on solely intuition and experience of decision makers. In this study, it is argued that an additional assistance is needed for decision-makers when they are assessing magnitudes of risks under different project and country conditions. The purpose of this study is to develop a knowledge-based risk mapping tool for international construction projects using an ontology that relates risk and vulnerability to cost overrun and a novel risk-vulnerability assessment methodology. The tool incorporates a `lessons learned database? that utilizes learning from previous projects in order to assist decision-makers when quantifying the risk-related variables. The database is expected to aid decision-makers by retrieving and making use of the knowledge of previous projects that have been captured, codified, and stored within the database previously. In addition, to guide decision-makers by giving better understanding of the risk variables, attributes of the risk-related variables are identified that lists probable triggering events for the occurrence of the relevant variables. The tool has also been tested on a real construction project as well as its usability has been ensured by conducting some usability tests.