Developing a knowledge taxonomy for business development in construction companies: A case od Turkish contruction industry
İnşaat şirketlerinin iş geliştirme süreçlerine yönelik bir bilgi taksonomisi geliştirilmesi: Türk inşaat sektörü örneği
  1. Tez No: 341153
  2. Yazar: AMIN HAGHGOOIE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, iş geliştirme, bilgi yönetimi, taksonomi, Türk inşaat sektörü, Construction sector, Business Development, Knowledge Management, Taxonomy, Turkish construction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İş geliştirme faaliyetleri, yönetim, rekabet, pazarlama, finansman, risk ve benzeri pek çok konunun aynı anda değerlendirildiği karar verme süreçlerinin yürütülmesini gerektirmekte ve iş geliştirme süreçlerinin güvenilir bilgi kaynakları ile desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. İnşaat sektörünün özellikleri ve başarının iş geliştirme ile ilgili verilen kararlara hassas olması, bilgi ve bilgi yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. İyi yapılandırılmış bir bilgi yönetim sisteminin en temel basamağını bilginin sınıflandırılması aşaması oluşturmaktadır. İş geliştirme faaliyetlerinin önemine rağmen, inşaat sektöründe bu alanda yapılmış olan çalışma sayısı literatürde oldukça kısıtlı kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, literatürdeki bu eksikliğin giderilmesi ve Türk inşaat şirketleri ile yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek, iş geliştirme faaliyetlerini desteklemek üzere bir bilgi taksonomisi oluşturulmasıdır. Uzman görüşler esas alınarak oluşturulan taksonomi beş ana başlıktan oluşmaktadır: İş çevresi, işverenler, ortaklar, ilgili taraflar ve şirket. Taksonominin kullanılabilirliği uzmanlar tarafından test edilmiş ve iş geliştirme süreçlerinde karar destek aracı olarak, bilgiyi tanımlamak, depolamak, paylaşmak ve geri çağırmak amacıyla kullanılmasının faydalı olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, taksonominin şirketlerde kullanımını göstermek amacıyla bir bilgi yönetim aracı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term business as an economical activity brings along many issues related to; managerial activities, competition, marketing, finance, risk, etc. which all of them include a high level of decision making that need to be supported by trustable knowledge. Due to the unique specifications of the construction industry and the high sensitivity regarding the decisions made accompanied with the business, knowledge and knowledge management have been considered essential for the industry. As a fundamental step of a well structured knowledge management system, classification of the knowledge plays an important role in organizing and representing a domain. Among the many aspects of decision making, decisions regarding the business development of a company play a crucial role in the survival and growth of an available business. However up to now, the literature has a shortage on a comprehensive work which attempts to classify the knowledge in this specific domain of the construction industry. In an effort to cover this gap in the literature, this study focuses on developing a knowledge taxonomy for business development management in a construction company based on semi-structured interviews with Turkish construction professionals. The taxonomy designed by referring to expert opinion is comprised of five major concepts: Business environment, Clients, Partners, Related parties, and own Company. The presented taxonomy is tested on real cases and believed to be used for representing, storing, sharing, retrieving and in general, managing knowledge related to business development management of a construction organizations for decision supporting purposes. More over in order to demonstrate how the presented taxonomy can be used in a company a knowledge management tool has been designed.