The air cargo shceduling problem with heterogenous fleet
Heterojen araçlı hava kuryesi çizelgeleme problemi
- Tez No: 341151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL, YRD. DOÇ. DR. SİNAN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Kargo Çizelgelemesi, Toplama ve Dağıtma, Zaman Penceresi, Heterojen Araç Filosu, Air Cargo Scheduling, Network, Pick-Up and Delivery, Time Windows, Heterogeneous Vehicle Fleet
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, gerçek bir uygulamadan yola çıkılarak, Hava Kuryesi Çizelgeleme Problemi ele alınmıştır. Çalışmada değişik önceliklere ve teslim sürelerine sahip kargo ve yolcuların, başlangıç havaalanlarından varış havaalanlarına bir taşıma sistemi vasıtası ile ulaştırılması hedeflenmiştir. Sistem daha önce tanımlanmış rotalardan ve değişik özelliklere sahip uçaklardan oluşmaktadır. Problem sisteme özgü geniş bir kısıt kümesi üzerinden heterojen araçlı, çok ürünlü, toplama ve dağıtımlı ağ akış problemi olarak modellenmiştir. Önerilen model her bir rota bacağında taşınacak olan taşıma istekleri kümesini ve her bir rotada kullanılacak olan uçakların miktarını ve cinsini makul bir zaman dilimi içerisinde belirlemektedir. Önerilen yöntem gerçek ve sonradan üretilen veriler kullanılarak test edilmiş ve halihazırda kullanılan yöntemle değişik senaryolar altında karşılaştırılmıştır. Önerilen model ile halihazırda kullanılan yönteme göre çok daha kısa bir zaman içinde daha iyi sonuçlar üretmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the Air Cargo Scheduling Problem based on a real life application. The aim is to move cargo and passengers that have different priorities and delivery time window, from a number of origin airports to destination airports by means of a transportation system. The system has predefined carrier routes and a heterogeneous fleet of aircraft. The problem is formulated as a heterogeneous vehicle, multi commodity, pick-up, and delivery network flow problem with a large set of system specific constraints. The proposed model determines set of movement requirements assigned on each route leg and number and type of aircraft assigned for each route in a reasonable amount of time. The model is tested with the real and generated data and the results are compared with the current methodology under different scenarios. The model produced better results in a short amount of time compared to the current methodology.