Tehlikeli atıkların karayolu ile taşınımının incelenmesi: İstanbul örneği
Investigation on the transportation of hazardous waste by land, the Istanbul case
- Tez No: 341200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Çevre Mühendisliği, Transportation, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Atık, Tehlikeli Atık Bertarafı, Karayolu Taşımacılığı, Trafik Kazası, Trafik Kaza Kusurları, Hazardous waste, hazardous waste disposal, land transportation, traffic accident, traffic accident faults
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETTEHLİKELİ ATIKLARIN KARAYOLU İLE TAŞINIMININ İNCELENMESİ, İSTANBUL ÖRNEĞİSüheyla KazancıKentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans ProgramıTez Danışmanı: Doç.Dr. Göksel DemirHaziran 2012, 92 sayfaGünümüz yaşamının ihtiyaçları gereği oluşan tehlikeli atıkların, bertaraf noktalarına karayolu ile ulaştırılmasında, karşılaşılan riskler, alınacak tedbirler ile uygulama aşamaları değerlendirilmiştir. Ulusal bir çevre yönetim politikasına sahip olunmadığından var olan yönetmelikler kapsamında yer alan şartlar ve planlara ilişkin hedefler ile mevcut durum incelenmiş ve bu doğrultuda ihtiyaçlar belirlenmiştir. Karayolu trafiğinde tehlikeli yük taşıyan araçların, bertaraf noktalarının uzakta olması sebebiyle trafikte kalış sürelerinin uzaması ve bu nedenle oluşan sorunlar değerlendirilmiştir. Avrupa yakasında yeni bir bertaraf tesisi kurulması ile şehir içi tehlikeli atık taşımacılığının azalması ve sahil kenarlarında aktarma istasyonu yapılarak, karayolu ile demiryolu ve denizyolu taşımacılığının entegre olması ile trafik yoğunluğunun azalması, sürücü kusurlarının birinci sırada geldiği trafik kazalarında trafikte güvenli ulaşıma katkı sağlanmış olacaktır.Bu tezde; tehlikeli atık ve taşımacılığı ile ilgili genel ve teknik bilgilere yer verilmiş olup, karayolu ulaşımı ve ulaştırmadan kaynaklanan trafik kazaları ile sebepleri incelenmiştir. Kazaları meydana getiren kusurlar İstanbul ve Türkiye genelinde incelenmiş, kazaya karışan araçlar içinde yer alması muhtemel olan tehlikeli atık ve madde taşıyan araçların sayısının azaltılması için alınacak önlem ve planlamalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION ON THE TRANSPORTATION OF HAZARDOUS WASTE BY LAND, THE ISTANBUL CASESüheyla KazancıUrban Systems and Transportation ManagementThesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel DemirJune 2012, 92 pagesThe study evaluates the risks faced at transportation of hazardous materials that form as a requirement of daily life to disposal points, measures to take and implementation stages. Since there is no national environmental management policy, the existing situation and the targets related to the plans as well as the conditions within the existing regulations have been examined and the requirements have been defined in this respect. The challenges that are the outcomes of the fact that duration vehicles that carry hazardous loads spend on the road is long due to the long distance for disposal locations has been evaluated. Establishing a disposal plant on the European side of Istanbul shall enable hazardous waste transportation within the city and transfer stations on the coasts shall integrate land road, rail road and sea routes and decrease traffic density while providing safe transportation in roads where traffic accidents are basically due to driver faults.In this thesis, general and technical information on hazardous waste and its transportation are covered while traffic accidents that occur on transportation and their reasons are studied together with land road transportation. Inaccuracies and defects that cause accidents are examined within Istanbul and Turkey and a focus is placed on measures and plans to decrease the number of vehicles that carry hazardous waste and materials which may happen to involve in road accidents.