A fuzzy multi-attribute decision making model proposal to select clinical chief of surgery
Cerrahi klinik şefi seçiminde bulanık çok niteliki karar verme model önerisi
  1. Tez No: 341210
  2. Yazar: İPEK NUR AKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE, DOÇ. DR. TUNÇ BOZBURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşe alım süreci, Seçim, Bulanık AHP, Bulanık TOPSIS, Recruitment Process, Selection, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde her firma, bireysel ve kurumsal verimliliği ve etkinliği arttırmayı amaçlayan çalışmalarda bulunmaktadır, şirketlerin sektörel anlamda başarılı olabilmeleri için geçerli ve uygulanabilir bir performans yönetim sisteminin kurulmasını ve işletilmesini sağlamaları gerekmektedir. Rekabet koşullarının giderek arttığı bu dönemde, şirketlerin personel performanslarının değerlendirilmesi geçmişe yönelik performans seviyesini gösterirken, geleceğe yönelik potansiyel performansı belirlemede ve performans arttırma çalışmalarında yeni bir bakış açısı sağlamaktadır.Bu çalışmanın amacı sağlık personelinin özellikle cerrahların işe alım kriterlerini belirlemektir. Çalışma, ilgili iş için 3 adayı ve yıllardır sağlık sektöründe kariyer sahibi olan 2 uzman ile gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada, kar amacı gözetmeyen kuruluşlarda personel performans değerlendirme sistemi, performans değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi ve bu kriterlerin kurum açısından önem derecelerinin belirlenmesi için ağırlıklandırılması yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır, birinci bölüm İstanbul'da özel hastanelerde çalışan uzmanlardan alınan bazı bilgilerle işe alım kriterlerinin belirlenmesi ve sonrasında bütün bilgilerin bir araya getirilip işe alım kriterlerinin hiyerarşik yapısını olusturmaktır. Bulanık ortamda, kriterler Analitik Hiyerarşik Süreç ile sıralanmış ve önem dereceleri belirlenmiştir. İkinci bölüm ise pozisyon için uygun adayın TOPSIS methodu ile seçilmesidir.Sonuç olarak, işe alım kriterleri, işe alım sürecini değerlendirme çeşitli methodlar kullanılarak belirlenmiştir. Bu veriler kullanılırak uygun adaya karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today?s companies, perform a work which aims to enhance individual and corporate efficiency and effectiveness. Companies need to provide establish and provide valid and applicable performance management system in order to become successful on sectoral. In a competitive environment, companies? staff performance evaluation as indicate retrospective performance level, identify prudential potential performance and provide new perspective to studies about enhance performance.The purpose of this study is to specify the recruitment criteria of medical staff especially surgeons. Research is done on a group including 3 candidates for the related job and 2 experts that have a career in health sector for many years.In this research, staff recruitment criteria, recruitment process evaluation then performance criteria and performance process evaluation of 3 workers and the ranking of importance for the corporation are involved for the non-profit organization. There are two parts in this study, first part includes identifying the criteria for selection, some information are get from the experts which working at hospitals in Istanbul then all in information are combined to build hierarchy of recruitment criteria. By using Analytical Hierarchy Process (AHP) in fuzzy environment criteria are ranked and the importance is identified. Second part includes Fuzzy TOPSIS method to select appropriate candidate for the position.As a result, according to the methods recruitment criteria and process evaluation, for the surgeons are identified. By using these parts decided to appropriate candidate.