Kent otellerinde kullanıcı gereksinimine bağlı değişimin planlamaya etkileri: İstanbul örneği
The effects on the planning of urban hotels depending on the change in guest requirement: Case of Istanbul
  1. Tez No: 341209
  2. Yazar: SEHER ERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Turizm, Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Otellerinde Fonksiyonel Kurgu, Tarihsel Süreç İçinde Değişim, Functional Organization İn Urban Hotels, Tourism, Changes İn Historical Process
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bireylerin yaşadıkları çevrelerden farklı yerlerde yapmış oldukları geceleme faaliyeti olan konaklama, zaman içerisinde kullanıcıların konakladıkları mekanlardan beklentilerinin artması ve değişmesiyle gelişim göstermiştir. Günümüzde oteller, bulunduğu sosyo - kültürel konum ve kullanıcıya sunduğu olanaklarla kullanıcılar tarafından değerlendirilmekte ve ?tercih? edilme durumu gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, Kent otellerinden kullanıcı gereksinimine bağlı olarak değişimlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Otel tasarımı için kılavuz oluşturmak amaçlanmıştır.İstanbul ili araştırma alanı olarak seçilmiştir. Tercih edilen kent otellerinin bulundukları bölgeler ve farklı yoğunluklarda kullanılan fonksiyonlar üzerinden tespitlerde bulunulmuştur. Araştırmada, kent otellerinde güncel ve 15 20 yıl öncesine ait müşteri gereksinimlerinin karşılaştırılmalı analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanı olarak seçilen İstanbul da bulunan otellerde anket çalışması gerçekleştirilerek, değişen ve artan gereksinimler tablolar ve grafiklerle açıklanmıştır.Çalışmanın sonucunda, İstanbul'daki otellerin yoğunlaştıkları bölgeler tespit edilmiş; kullanıcıların otellerden beklentilerinin geçmişe göre değişim gösterdiği ve otellerin sahip oldukları fonksiyonların kullanımlarında değişiklikler meydana geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Accommodation as individuals overnight activity in different places, has advanced by the increasing expectations of users from their accommodational places. Today, hotels, where the socio - cultural location and amenities offered by the user are evaluated by the users and the“preferred”status of being come to the fore. In this respect study aimed to evaluate changes in city hotels, depending on the user requirement. Aimed to create a guide for the hotel design.Istanbul province was chosen as the research area. Determinations were made upon the regions, where the preferred city hotels are located and on the functions were used at different intensities. In this study, comparative analysis was carried out between current customer requirements and 15-20 years ago. As the research area selected Istanbul hotels in the survey carried out and the changing and increasing requirements described in tables and graphs.As a result of the study, the regions were identified where İstanbul hotels located densely; determined that expectations of users has increased since past years and the changes were occur by the use of their functions.