Supplier selection in healthcare sector
Sağlık sektöründe tedarikçi seçimi
  1. Tez No: 341229
  2. Yazar: CİHAN EVECEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Sağlık Sektörü, ÇÖKV, Analitik Hiyerarşi Süreci, Supplier Selection, Healthcare Sector, MCDM, AHP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Rekabet avantajı elde edebilmek için ekonominin her alanında verimli olmak giderek daha önemli hale gelmiştir. Özellikle, hizmet sektörlerinin dünya ekonomisindeki artan etkisi dikkatimizi hizmet sektörlerine çekmektedir. Hizmet sektörleri ülkelerin zenginlikleri için giderek daha önemli bir hale gelmektedir. Sağlık sektörü hizmet endüstrisindeki ana alanlardan biridir. Bilindiği üzere, tedarik zinciri aktivitelerinin tüm operasyonların performansı üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Satın alma aktiviteleri bu aktivitelerin en önemli fonksiyonlarından biridir ve Endüstri Mühendislerinin ana çalışma alanlarından biridir.Tedarikçiler herhangi bir endüstrinin tedarik zincirinde baş roldedirler. Öyleki, onların performansı firmaların başarılarını direk olarak etkiler. Bu araştırmada, satınalma fonksiyonunun ilk operasyonu olan tedarikçi seçimi üzerine çalışılmıştır. Bu iş satınalma departmanları tarfından yapılmakta olduğundan, satınalma müdürlerinin karşılaştıkları en önemli durum; gerekli ürünleri, parçaları ve malzemeleri rekabet avantajı elde edebilmek için zamanında ve etkin bir şekilde tedarik edebilecek tedarikçilerin seçimidir. Bilindiği üzere, çoğu endüstride alıcı satıcı ilişkileri fiyat üzerinden kurulmaktadır. Ancak, sağlık sektöründe kritik malzemelerin tedarikçileri için sadece fiyat kriteri kabul edilebilinir değildir.Tedarikçi yönetimi doğru bir şekilde yapılmadır, bu bağlamda seçim ilk aşamadır. Bu çalışmada süreç tedarikçi seçimi, seçim için kullanılan kriterler ve methodlar ile sağlık sektöründe tedarikçi seçimi literatür taraması olacak şekilde planlanmıştır. Ana bölüm, sağlık sektöründe terakçi seçimi için kritelerin tanımlanması ve etkin bir terakçi seçimi için çok iyi tanınmakta olan Çok Ölçütlü Karar Verme (ÇÖKV) araçlarından biri olan Analitik Hiyeraşi Süreci ile kriterlerin incelenmesidir. Son olarak sağlık sektöründe tedarikçi seçimi ve değerlendirilmesi için model öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Being efficient in every area of economy has become increasingly important in order to have competitive advantage. Especially, service sectors? increasing involvement in world economy addresses our attention to the service sectors. Service sectors are getting much more important in the wealth of countries. Healthcare sector is one of the main areas in the service industry. As it is known as Supply Chain (SC) activities have crucial effect on the overall performance of operations. Purchasing activities are one of the main functions of these activities and one the major working area of the Industrial Engineering (IE).Suppliers have a main role in the supply chain of any industry. Thus, their performances have direct influences in the firms? success. In this research, the primary operation of the purchasing function has directly been worked on, which is supplier selection. As it is handled from the purchasing departments, one of the critical challenges faced by purchasing managers is the selection of suppliers that will fullfill the necessary products, components, and materials in a timely and effective manner to help maintain a competitive advantage. It is known that, in the most of the industries, buyer-supplier relationships based generally on price. However, in healthcare sector, only price criterion is no longer acceptable for suppliers of critical materials.Supplier management should be done in a proper way, selection states at the first step in that manner. This work has been planned to cover that process with reviewing supplier selection, criteria and methods used for selection, and literature for supplier selection in the healthcare sector. The main part is; defining criteria for supplier selection in the healthcare sector and investigating criteria in order to make effective selection with the help one of the well-known multi-criteria decision making (MCDM) tool Analytic Hierarchy Process (AHP). Finally, we propose the model to select and evaluate suppliers in the healthcare sector.