Kentsel dönüşüm ve gelişim planlamasında yeni yaklaşımlar
New approaches to urban transformation and development planning
- Tez No: 341228
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE AYSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Civil Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentleşme, Kentsel Dönüşüm, Tercihli PlanlamaYaklaşımı, Sustainable Urbanization, Urban Transformation, Preferential Planning Approach
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kentler varlıklarını oluşumsal ve gelişimsel sorunlar ile ihtiyaçlar nedeniyle değişime uğrayarak sürdürmektedirler. Bu halde, kaçınılmaz olan bu değişimin inkâr edilemez bir parçası olan kentsel dönüşümün yapılıp yapılmamasının tartışılması yersiz olup, nasıl yapılacağının tartışılması daha isabetli olacaktır.Sürdürülebilir kentleşme açısından, kentlerde yaşanan koruma ve gelişim eylemleri için olması gerektiği gibi dönüşüm eyleminin de herkesçe kabul edilebilir, kolay uygulanabilir bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi, ayrıca hangi durumda hangi eylemin ne şekilde yapılacağının doğru belirlenmesi çok önemlidir.Kentsel sorunlar gibi bunların çözüm araçlarından olan kentsel dönüşüm politikaları da çeşitlilik arz etmektedir. Kentsel dönüşüm politikalarının etkilerinin ancak orta ve uzun vadede hissedilebilecek olması nedeniyle sorunun çözümüne uygunluğunun peşinen öngörülmesi gerekmektedir. Yanlış veya eksik uygulanan tıbbi tedavinin hastanın zarar görmesine neden olduğu gibi uygun olmayan kentsel dönüşüm politikalarının da kentlerin zarar görmesine neden olması kaçınılmazdır.Bu nedenle, bir nevi kentlerin koruyucu hekimliği reçetesi olan oluşum ve gelişim planlamasından farklı olarak dönüşüm planlamasının bu konuda ihtisaslaşmış kişiler ve guruplar tarafından kentlerin tedavisine yönelik bir reçete mahiyetinde hazırlanması, uygulamaların da yine aynı hassasiyet ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.Bununla beraber, her ne kadar kentsel dönüşüm zorunlu hallerde gerçekleştirilen ve uygulama sonrasında elde edilecek faydanın hatırına katlanılması gereken bir süreç olsa da, bir taraftan mümkün oldukça dönüşümden etkilenecek insanların onayını alacak, diğer taraftan da kamusal ve kentsel zarara yol açmayacak, fiziksel, ekonomik ve sosyal boyutları hesaba katılmış kentsel dönüşüm yaklaşımları tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Cities maintain their presence with undergoing changes caused by constitutive and developmental problems and needs. In this case, it is irrelevant to discuss whether urban transformation, which is inevitably a part of this undeniable change, should be implemented or not, instead it would be more accurate to discuss how to implement it.In terms of sustainable urbanization, it is important that urban transformation actions are implemented within a universally accepted and easily implemented plan just like it should be for conservation and development actions, and it is also important to determine accurately what action and in which way should be taken in which situation.Such as urban problems, urban transformation policies, which are one of the tools for the solution of these problems, are also various. Because the effects of urban transformation policies are felt in medium and long term, their appropriateness for the solution of the problem should be foreseen in advance. Just like incorrect or incomplete medical treatment harms the patient, it is inevitable that improper urban transformation policies can cause damage to the cities.Therefore, unlike constitution and development planning, which are kinds of preventive medicine recipe for the cities, transformation planning should be performed by specialized individuals and groups as a recipe for the treatment of the cities, and the implementation should also be performed again with the same precision.Nevertheless, although urban transformation is a process which is implemented in cases of necessity, and is endured for the sake of the benefit to be obtained after the implementation, it should get the approval of the people who will be affected by the transformation as much as possible on the one hand, and on the other hand urban transformation approaches which consider physical, economic and social dimensions and do not lead to public and urban loss should be preferred.