Metro afet ve acil durum eylem planı ilkeleri: İstanbul uygulaması
Subway disaster and emergency action plan: Istanbul application
- Tez No: 341284
- Danışmanlar: PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Afet ve Acil Durum Eylem Planı, Zarar Azaltma, Tehlike ve Risk Analizi, Tahliye Planı, Disaster and Emergency Action Plan, Mitigation Hazard, Hazard and Risk Analysis, Evacuation Plan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kent yaşamının en önemli sorunlarından biri, ulaşımdır. Günümüz teknolojisi ile ulaşıma dair çözüm yollarından biri de metrodur. Ancak teknoloji hangi konuma ulaşırsa ulaşsın başlangıç noktası, temeli ve üretimi insan kaynaklı olduğu için ve buna ilave olarak bir de doğanın olumsuz koşulları da eklenmesi ile insan ya da doğa kaynaklı afet ya da acil durum her ortamda olduğu gibi metroda da kaçınılmaz olmaktadır.Afet ve acil durumlara yönelik planlama yapılmasında amaç, metro personelinin ve yolcuların yaralanma ve can kaybı riskini azaltmak, iş sürekliliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Bu tarz bir kurumda doğal afet ya da insa kaynaklı acil durumlar karşısında nasıl davranılacağını ve neler yapılacağını bilmek için önemlidir. Çalışanlar tarafından benimsenmiş ve denenmiş bir acil durum planı, olası bir acil durum sırasında çaresizlik hissi ve kargaşanın giderilmesi ile planlı müdahale yapılmasına ve aynı zamanda zarar/risk azaltma yoluyla hazırlıklı olmaya yardımcı olacaktır.Önerilen plan, afet kurulu oluşturulması, tehlike ve risklerin belirlenmesi, zarar/risklerin azaltılması, gerekli bilgilerinin düzenlenmesi, metro içinde bir olay komuta sisteminin oluşturulması, tahliye için plan yapılması, gerekli eğitimlerin alınması ve tatbikatların düzenlenmesiyle planın geliştirilmesi adımlarını içermektedir. Plan, metrolarda uygulananafet ve acil durum planlarının geliştirilmesiniamaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of urban life is transport. With todays?s technology, the best solution to this mess is one of the ways is the alternative to the subway. However, acsess to technology which is the starting point if you reach base and production is of human origin and that, in addition to an adverse conditions of nature that?s been added or natural-source human disasters, as in enviromental that is necessary on the subway.Purpose in making planning for disaster and emergency situations, subway workers and passengers may reduce the risk of injury and loss of life and contribute of the business continuity.It is significant for such an institution to plan and practice in advance, how to respond and what to do in times of emergencies and disasters- either natural or man made.Having a practical emergency plan that is adopted by the staff will help eliminating confusion and helplessness during such events, as well as getting prepared also through risk reduction.Proposed plan includes the following steps; establishing a disaster committee, idendification of hazards and risks, organizing the necessary information and planning for evacuation, building an incident command system within the subway, developing standart operations procedurs, training and exercise.