Afet riski altındaki tarihi ve kültürel alanlarda kentsel yenileme politikalarına Beyoğlu üzerinden yaklaşım
The perspective of Beyoglu for the renovation policies of historical and cultural places which are under disaster risk
  1. Tez No: 341285
  2. Yazar: MEHMET SIDDIK SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Yenileme, Afet Riski, Kültürel Miras, Beyoğlu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İstanbul deprem ve benzeri afet riskleri ile karşı karşıya bulunan bir kenttir. Dünyanın birçok bölgesinde bu tür risklere karşı önlemler alınmakta, hazırlık çalışmaları yürütülmektedir. Türkiye'de ise kentsel riskler çerçevesinde birçok dönüşüm veya yenileme çalışmaları yapılmaktadır. Bu süreçte kentlerde çöküntü sürecine girmiş ve yüksek kentsel riskli alanlar haline gelmiş olan tarihi ve kültürel alanlarda yenileme uygulamalarının önemi daha da artmaktadır.Çalışma temelde dört bölüm üzerine kurgulanmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde, Kentsel yenileme ve dönüşümün tanımı, kısaca gelişimi ve afet zararlarını ve kentsel riskleri azaltmaya yönelik etkileri ile araştırmanın konusu, problemleri ve varsayımları, amaçları, katkısı, yöntem ve materyalleri ortaya konulmuştur.İkinci bölümde, afet ve riskli alan konularına kavramsal olarak değinilmiş ve tarihi kent mekanının kentlerimizin kent mekanı ile ilişkisi ve bu alanlara yönelik riskler ele alınmıştır.Üçüncü bölümde afet riski altındaki tarihi ve kültürel alanlarda şehir planlama ve yenilemenin rolü, planlama ve kentsel dönüşüm/yenileme çalışmalarının birbirleri ile ilişkileri sorgulanmıştır. Bu doğrultuda afet riskli kentsel alanlarda kentsel yenilemeden beklentiler ve dünyada afet riski altındaki tarihi ve kültürel alanlarda yenileme çalışmalarının nasıl olduğu konusu incelenmiştir.Beyoğlu'nda afet risklerini azaltmaya yönelik kentsel yenilemenin ele alındığı dördüncü bölümde, Beyoğlu'nun konumu, tarihsel ve mekansal gelişim süreci ele alındıktan sonra, ülkemizde yasal gelişim süreci içerisinde ilgili mevzuatın afet risklerini azaltmaya yönelik etkileri ve eksiklikleri, Beyoğlu örneği üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Istanbul is under the risk of earthquake and suchlike natural disasters. Precautions are taken and prepatory works about these problems are performed in several places of the world. As for Turkey, while several transformation or renovation works are being performed within the scope of urban risks, importance of renovations of historical and cultural spaces which are under the collapse process and turned into high urban risk areas is also increased. The research is organized basically by four sectionsIn the first part of research, definition of urban renovation and transformation, a brief disaster hazards and urban development, and to reduce the risks of this research, problems and assumptions, objectives, contribution, methods and materials put forward.In the second part, conceptual issues are addressed in the second part of disaster and risk areas and the historic cities of urban space and its relationship with urban space has been taken risks to these areas.The third part, historical and cultural areas of the city at risk of disaster planning and the role of renewal, planning and urban renovation work questioned the relationships between them. disaster risk in urban areas, urban renovation expectations in this direction, and the new historical and cultural areas at risk of disaster in the world, what was the renovation of the investigatedIn the fourth part, Beyoglu urban renovation to reduce disaster risks discussed, the location of Beyoğlu, historical and spatial After discussing the development process of our country into the development process of the legal effects of the relevant legislation to reduce the risks and shortcomings of the disaster, tried to determine on BeyogluKey Words : Urban Renovation, Disaster Risk, Cultural Heritage, Beyoğlu