Kazısız teknoloji yöntemiyle atık su alt yapısı: İstanbul-Bayrampaşa örneği
Wastewater infrastructure with method of trenchless technology: The example of Istanbul-Bayrampaşa
- Tez No: 341283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kazısız Teknoloji, Kazılı Teknoloji, Kazısız Altyapı Uygulama Yöntemleri, Trenchless Technology, Shaved Technology, The Application Methods of Trenchless Infrastructure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Atıksu altyapısı, kentsel sistemin vazgeçilmez ögelerindendir. Sağlıklı bir çevre ve su kaynaklarının temizliğinin korunması için sağlam bir atıksu altyapısı gerekmektedir. Artan nüfus yoğunluğu, kentleşme hızı ile sayıları giderek artan kentsel alanlar ile birlikte kentsel altyapı ve özellikle yeni atıksu hatlarının yapımı, var olan hatların da bakım ve onarımı konunun önemini artırmaktadır. Kazarak yapılan atıksu altyapı uygulamaları sırasında ortaya çıkan trafik problemi ile soucunda ekonomik ve sosyal maliyetin artması nedeniyle geliştirilen, kazısız altyapı uygulamaları kazısız teknolojiler (KT) olarak adlandırılmaktadır. 20.Yüzyılın başlarından itibaren gelişen kazısız teknolojiler ile yolları bozmadan, çevreye, tarihi dokuya zarar vermeden ve kentlilerin yaşam kalitesini zedelemeden atıksu altyapı uygulamaları yapmak mümkün olmaktadır. Bu çalışma kazısız teknoloji yönteminin kent ve kentli için önemini, uygulama yöntemlerini, İstanbul- Bayrampaşa İlçesi?ndeki örnek uygulamalar ile açıklanmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wastewater infrastructure is an indispensable element of urban systems. A strong wastewater infrastructure is required for the protection of a healthy environment and cleaning of water resources. With increasing population density, pace of urbanization increasing expanding urban areas increases the importance of, especially, the construction of a new wastewater lines and maintenance and repair of the existing lines when the wastewater infrastructure is construction the traffic problems manifest themselves because of the closed roads and traffic leads to economic and social cost. Thus, the method of trenchless technology has been improved. The method of trenchless technology which has been advanced since the begining of the 20th century makes applications of wastewater insfrastructure, possible without disruption of road, historical constructions and the quality of life in urban cities. In this study, the method of trenchless technology, the importance of the city and the urban, application methods will be handle with the examples of applications in Istanbul-Bayrampaşa