İstanbul'da belirlenmiş sahil şeritlerinde toprak kalitesi ve ağır metal kirliliği
Soil quality and heavy metal contamination in specified coastal areas at Istanbul
  1. Tez No: 341300
  2. Yazar: DOĞAN KARAÇAĞIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, Ağır Metal, stanbul Sahil, Kirlilik, Znv, Soil, Heavy Metal, stanbul Coast, Contemination
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda belirlenmiş sahil boyundaki yeşil alanların toprak kalitesi ve ağır metal kirliliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için 202 ayrı noktadan toplam 404 adet toprak örneği alınmıştır. Bu toprak örneklerine toprak kalitesi amaçlı fiziksel ve kimyasal analizleri, toprak kirliliği kapsamında Kadmiyum, Krom, Bakır, Kurşun, Nikel ve Çinko analizleri yapılmıştır.Elde edilen bulgulardan, bu toprakların pH değerleri %96,5 oranında hafif alkali, %90 oranında kireçli ve orta kireçli seviyede, organik madde içerikleri yüzey topraklarında orta ve iyi derecede derin topraklarda az ve orta derece, yarayışlı (alınabilir) fosfor değeri topraklarda her sınıfa eşit dağılmış, yarayışlı (alınabilir) potasyum değeri %80 yeter ve yüksek seviyede bulunmuştur. Ağır metal kirlilik oranları 7 adet Krom, 1 adet Bakır ve 2 adet Nikel dışında sınır değerler içerisinde bulunmuştur. Toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ağır metal içerikleri arasında bazı istatistiksel ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, soil quality and heavy metal contamination of green areas at specified coastal areas in Anatolian Side of İstanbul had been investigated. For this project, totally 404 soil sample had been taken from 202 different points. For inspecting soil quality, physical and chemical analyses, and for soil contemination, Cadmium, Chrome, Copper, Lead, Nickel and Zinc analyses had been made to this samples.From the results, these soils? pH values have %96,5 percent low alkali, 90% percent at limy or middle lime levels, organic material contents are at medium and good levels in surface soils and in deep soils these values are at low and medium ranges; useful (obtainable) phosphorus content is equally diversed in soil at each class, useful (obtainable) potassium content is found at %80 percent and higher. Heavy metal contamination contents are found in limit ranges except 7 unit Chrome, 1 unit Copper and 2 unit Nickel. There has been some statical correalations identified between heavy metal contents and physical and chemical specifications of soil.