Evrensel tasarım ilkeleri kapsamında bir kamusal alan olarak Akdeniz Üniversitesi Kampüsü'nün incelenmesi
In scope of universal design principles, analysis of Akdeniz University Campus as a public sphere
  1. Tez No: 341315
  2. Yazar: ERSAN ERKOVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NİLAY EVCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekân, Evrensel Tasarım, Herkes İçin Tasarım, Eşit Kullanım, Public Sphere, Universal Design, Design for Everybody, Equal Use
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Engelli insanların toplum içerisinde rahat hareket edebilmeleri, normal insan statüsünde değerlendirilmeleri ve bu bilincin halka yayılması yüzyıllar almıştır ve hala günümüzde de bu savaş sürdürülmektedir. İşte bu süreç içerisinde engelli insanların kamusal alanlara erişimi ve hayat standartlarını yükseltme çabalarının tek başına yetersiz olduğunun farkına varılması ile kullanıcıların yeteneklerine bakmaksızın bütün insanların kolaylıkla faydalandığı her nesnenin, kullanıcının ergonomik özelliklerine uygunsa evrensel olarak kullanılabileceği fikri yani ?Evrensel Tasarım? kavramı ortaya çıkmıştır. Evrensel tasarımın amacı, ulaşılabilir olma özelliğinin yanında, mümkün olabildiği kadar büyük bir kitle tarafından kullanılabilecek ürünler, yapılar ve çevrelerin tasarlanmasıdır. Bunlardan evrensel tasarımın özel yanında kamusal alanlarda önemi ortaya çıkmaktadır ve yapılan her türlü tasarımda dikkat edilmesi gereken bir husustur.Tez kapsamında; kamusal mekânlar, üniversite kampüs alanlarının tasarımına ilişkin araştırmalar ve evrensel tasarım kavramlarının ele alınıp, evrensel tasarım yaklaşımının bir kamusal mekân olarak Akdeniz Üniversitesi Kampüs örneği üzerinde incelenmesidir. Evrensel tasarım kavramının tanımı, prensipleri ve tarihsel süreci, üniversite kavramı ve tarihsel süreci ve kampüs alanlarının tasarımı ile ilgili yapılan çalışmalar ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve tezde kaynak olarak kullanılmıştır. Evrensel tasarım yaklaşımının kampüs donatıları açısından uygulanışı ile evrensel tasarım kavramı dikkate alınarak çalışma alanı olarak seçilen Akdeniz Üniversitesi Kampüsünde alan çalışması yapılıp evrensel tasarım yaklaşımına uygunluğu analiz edilmiştir.?Evrensel Tasarım İlkeleri Kapsamında Bir Kamusal Alan Olarak Akdeniz Üniversitesi Kampüsünün İncelenmesi? isimli bu çalışmada; tüm kullanıcılar açısından kapsayıcı bir yaklaşım olarak evrensel tasarımın kampüs alanlarında uygulanabilmesi ve eşit kullanıma imkân bir kampüs alanının tasarım kriterleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has taken ages for disabled people to be able to move comfortably in public, to be assessed as normal people, and effusing this consciousness among society. This struggle still continues. Along this process, upon becoming aware of that the efforts for making disabled people reach public sphere and raising their standards of living, have been deficient single handedly, the concept of Universal Design emerged. This concept is based upon the idea saying that each object which everyone can easily benefit from, can be used universally, as long as the objects fit the ergonomics of users, regardless of the abilities of those users. In addition to its accessibility, purpose of Universal Design is, designing of products, buildings and environments which can be used by a mass that is as large as possible. Importance of universal design occurs specifically with the public sphere and this is a concept which should be considered with every sort of design.In scope of thesis; public spheres, researches regarding design of university campus spaces and universal design notions will be taken as issues and universal design approach will be scrutinized referring to the example of Akdeniz University Campus, as a public sphere. Description, principles and historical process of universal design concept, university concept and its historical process, and works implemented regarding the design of campus spaces, have been reviewed in details and used as references to the thesis. Taking application of universal design approach in terms of campus equipment and universal design approach into consideration, field study has been carried out at Akdeniz University Campus which was picked as field of study, and compatibility of it with the universal design approach has been analyzed.In this study named as In Scope of Universal Design Principles, Analysis of Akdeniz University Campus as a Public Sphere; as an inclusive approach from all users? perspective, applicability of universal design at campus spaces and design criteria of a campus space that gives the equal use opportunities to people, have been explicated.