An assessment of street design with universal design principles: Case in Aswan/As-souq
Evrensel tasarım ilkeleri ile cadde tasarımı üzerine bir değerlendirme: Asvan/As-souq örneği
- Tez No: 432179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SUNGUR ERGENOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamu alanı özellikleri, Evrensel Tasarım İlkeleri, As-souq Caddesi-Asvan, Public space qualities, Universal Design principles, As-souq street in Aswan
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Cadde, kent yaşamının nehri, başarılı bir toplumun belkemiği, ve insanların bir araya geldiği yerdir. Kentsel cadde tasarımı, tüm insanlar ve farklı kullanımları için elverişli olmalıdır. Bu bağlamda, bu çalışma“Caddeler ve dış mekanlar için Evrensel Tasarım (ET)”kavramına odaklanmaktadır. Evrensel Tasarım çevrenin ve ürünlerin- yaş ve yeterlilik gözetmeksizin- tüm bireylerin kullanımına imkan vermek üzere tasarlanması sürecini kapsamaktadır. Ayrıca, Evrensel Tasarım'ın 7 İlkesi“nin, Caddelerin, açık alanların, ve ”kamusal alanların tasarımı“nın geliştirilmesi açısından katkıda bulunduğunu söylemek mümkündür. Bunu, bu ilkeleri tüm insanların yaşayabileceği ”Kapsayıcı kentsel caddeler ve kamu alanları“ yaratacak şekilde kamu alanlarının oluşturulması aşamasında kullanarak sağlayacaktır. Bu araştırma aynı zamanda ”Engellilik“ kavramı ve bunlarla ilişkili bazı tasarım kavramlarını göstermektedir. Buna ek olarak, aynı zamanda ”kentsel cadde tasarımı“ için bazı temel hususları açıklığa kavuşturmayı amaçlamaktadır. Örnek olay yöntemi, bu araştırma için temel araştırma aracı olarak kullanılmıştır. Mısır'ın Asvan şehrinde yer alan AS-Souq Caddesi, alan çalışmasının temel odağı olarak seçilmiştir. Bu bağlamda, bu tez çalışması için As-souq Caddesi'ni, Evrensel Tasarım İlkeleri bağlamında kentsel kamu alanı örneği olarak incelemektedir. Araştırma iki büyük hedef ulaşmayı amaçlamaktadır: ilk amaç ”Asvan şehrindeki yaşam kalitesini iyileştirmek ve yaşam standartlarını yükseltmeyi“. İkinci hedef ise ”herkesin erişimine açık, anlaşılır, ilgi çekici ve kapsayıcı caddeler yaratmaktır“. Tanımlayıcı araştırma metodolojisi de ayrıca bu çalışmada kullanılmıştır. bu çalışmanın alan araştırması bölümü üç temel kısmı kapsamaktadır: Nicel bir yöntem olarak ”Araştırma Anketi“, ”Devlet memurları, mimarlar ve planlamacılar ile yapılan görüşmeler“ ve ”Yazarın Gözlemleri“ bir nitel stratejiler olarak. Bu çalışma kapsamında 2015 yılı ağustos ayında bu araştırma için seçilen 330 katılımcı ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket, kullanıcı profilllerinin yanı sıra dört ana bölüme ayrılmıştır. Alan araştırmasının ana fikri kamu alanlarının dört özelliği üzerinde yoğunlaşmıştır (Ulaşım & Bağlantı, Konfor & İmaj, Kullanım & Aktiviteler, ve Sosyallik). Araştırma anketinin istatistikleri SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket bulguları incelemenin iki aşamasında kullanılmıştır. İlk aşamada anket sorularının istatistiksel değerlendirmesi ”bireysel olarak“ yapılmış; ikinci olarak da ”anket, görüşmeler ve gözlemler“den elde edilen sonuçlar kullanılarak ”karşılaştırmalı“ bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki, ”Evrensel Tasarım İlkeleri" Asvan'daki As-souq Caddesi'nde, dikkate alınmamış veya uygulanmamıştır. Bu tez aynı zamanda Evrensel Tasarım ilkeleri stratejik olarak kullanıldığında, yaş veya yetenek gözetmeksizin her birey için eşit ve demokratik hakların sağlandığı bir ortam oluşturulabildiğini göstermiştir. Sonuç olarak, toplumun tüm kesiminin kullanabileceği ve ulaşabileceği çevre, ulaşım araçları, bilgi, kamu hizmetleri, eğitim, iş imkânı ve sosyal yardımları da kapsayan bir ortam yaratarak sosyal yaşama tam anlamıyla katılım sağlanabilmektedir. Böylelikle kent dokusu ile toplumun yaşam kalitesi artmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The street is the river of life of the city, the backbone of the successful community, and the place where people come together. The design of an urban street should accommodate all people and diverse uses. In this context, this study focuses on the concept of“Universal Design (UD) for streets and outdoor spaces”. UD is the designing process of environments and products to become convenient and easy for the use of all individuals regardless of age and ability. Additionally, The 7 Principles of Universal Design contribute in developing the design of streets, outdoor spaces, and public spaces as well. Implicating those principles in the design process of streets and public spaces result in creating“Inclusive urban streets and public spaces”which accommodate all people. This research also illustrates the concept of“Disability”and some related design concepts. In addition, it also aims to clarify some basic considerations for“Urban street design”. The case study method was used as the main research tool for this research. AS-Souq street was selected as the main focus of the field study in Aswan, Egypt. In this context, this dissertation examines As-souq as an urban public space under the light of Universal Design Principles. The research aspires to achieve two major targets: The first objective is“to improve the quality of life and to accomplish high life quality in Aswan city”, and the second goal is“to enable legible, attractive and inclusive streets that are accessible for all”. A descriptive research methodology was also used for this study. The field research of this study encompassed three basic parts:“Survey questionnaire”as a quantitative technique,“Author's observations”and“In-depth interviews”as qualitative strategies which were conducted with government officials, architects, and planners in Aswan city. A questionnaire was conducted in August 2015 to each of 330 respondents selected for this research. The survey questionnaire was divided into four main sections besides the users' profile. The main focuses of the field study were the four qualities of public spaces (Access & Linkage, Comfort & Image, Uses & Activities, and Sociability). The statistical analysis of survey questionnaire was achieved by using SPSS program. The survey findings were divided into two phases of analysis. In the first phase, the statistical analysis of the questionnaire items was carried out“individually”. Secondly, the statistical analysis was done“comparatively”. By discussing the findings of the study from the questionnaire, interviews, and observations, the study has concluded that“Universal Design principles”have not been authorized, regarded or applied to As-souq street in Aswan. This dissertation also confirmed that applying Universal Design as a strategy ensures equal and democratic rights in society for all individuals, regardless of age and ability; consequently encouraging full participation in social life by ensuring access to and usability of all aspects of society, including the built environment, transport products, information, public services, education, employment and care; thus improving“quality of life”in the urban fabric and the entire community.